Annons:

Sök
Kommunens mardröm allt närmare – kan kosta minst sju miljoner

Kommunen lär inte komma undan en saneringskostnad på minst sju miljoner kronor för Karlbergstomten. Foto: Linus Johansson

Kommunens mardröm allt närmare – kan kosta minst sju miljoner

Kommunen kan börja räkna med att saneringskostnaden för Karlbergstomten landar på cirka sju miljoner kronor. Det står klart efter att en granskning av de två tidigare undersökningarna slutförts.

Annons:

I december avslöjade Dagens Vimmerby att kommunens köp av Karlbergstomten för 12 miljoner kronor kan komma att kosta skattebetalarna betydligt mer än så. Den undersökning som presenterades för kommunen i höstas uppskattade saneringskostnaden till cirka sju miljoner kronor – vilket är extremt mycket mer än de 500 000 kronor som uppskattades när köpet genomfördes. 

Problemet är att nuvarande tjänstemän inte lyckas hitta underlaget till den uppskattning som gjordes inför köpet – och kommunen har själv beställt två undersökningar som pekar på samma sak: marken innehåller allvarliga mängder miljögifter.

Det handlar bland annat om bly, alifater och flyktiga kolväten.

 Kan räkna med sju miljoner

I höstas beställde kommunen en ”second opinion” av de genomförda undersökningarna. Den är nu klar och slutsatsen är att den uppskattade saneringskostnaden beräknats på rätt sätt.

Med andra ord: kommunen kan räkna med en saneringskostnad på sju miljoner kronor.

Företaget som gjort rapporten skriver dock att osäkerheten kring kostnaden är mycket stor. Risken är dock att slutsumman hamnar på en ännu högre nivå. Sanering av klorerade ämnen är inte inräknad i summan på sju miljoner.

– Rapporten är välarbetad och har bra synpunkter. Den befäster det vi befarade, att den preliminära saneringskostnaden är cirka sju miljoner exklusive klorerade ämnen, skriver gatuchefen Andreas Horste i ett mejl till DV.

 Byggnaderna kan skadas

I rapporten listas flera osäkerheter när det gäller fastigheten. Det handlar bland annat om utbredningen av gifter öster om byggnaderna, att de klorerade alifaterna är en risk för vattenskyddsområdet vid fastigheter och risk för att byggnaderna skadas vid så djup schaktning som krävs.

Structor, som utfört rapporten, anser att en riskbedömning ska göras som mynnar ut i förslag på åtgärder. Man vill också se ytterligare provtagningar – men skriver också att åtgärderna beror på vad man vill göra med fastigheten.

 "Sju miljoner är mycket"

Rapporten kommer nu att presenteras för politikerna som därefter bestämmer hur kommunen ska gå vidare.

– Vi kommer presentera underlaget för politikerna nästa vecka för vidare process, skriver Horste.

Tomas Peterson (M) har tidigare sagt så här till DV:

– Sju miljoner är mycket. Det finns flera alternativ och ett är att låta de ligga orörd, ett annat är att sanera och ställa iordning tomten och ett tredje är att hitta någon som kan ta över den i befintligt skick.

12 miljoner var vad kommunen betalade för själva tomten. Ett villkor för affären var att Vimmerby kommun skrev ett hyresavtal för VTT-fastigheten. Det avtalet var värt 40 miljoner kronor för mediakoncernen. Slutsumman för skattebetalarna kan alltså landa på cirka 60 miljoner kronor. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: