Annons:

Sök

Annons:

Ola Gustafsson (KD) är ordförande för VEMAB som snart står utan vd. Foto: Simon Henriksson

VEMAB hyr in vd – kostnaden oklar: "Passar på den frågan"

30 november. Då slutar Torbjörn Swahn som vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB. Under en tid kommer VEMAB ha en interim vd.
– Vi måste ha en interimschef under några månader, säger VEMAB:s ordförande Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Torbjörn Swahn lämnar inom kort jobbet som vd för det kommunala energi- och miljöbolaget i Vimmerby kommun för motsvarande jobb i Västerviks kommun.

Han gör sin sista arbetsdag 30 november – och därefter kommer VEMAB ha en tillfällig lösning på vd-posten. 

– Vi kommer inte kunna ha en ny vd på plats till 1 december. Det är en överlappning och då måste vi ha en interimschef under några månader. Det är alltid en uppskattning över hur länge det blir, men det tar tid att rekrytera till tjänster likt den här och vi har satt sex månader, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande för VEMAB.

VEMAB kommer anlita en rekryteringskonsult för att ta in en tillfällig vd.

– Det är en så pass speciell tjänst och då är det viktigt att vi har rätt kompetens för rekrytering och rätt kompetens till bolaget. Vi är med i en inköpsorganisation och har ett ramavtal för den här typen av tjänster och nu blir det en förnyad konkurrensutsättning. 20 företag finns med i den här upphandlingen.

"Testar marknaden"

Minst två rekryteringsföretag har redan gått ut och sökt en vd med erfarenhet från miljö- och energibranschen. 

– Det handlar om att de testar marknaden och ser om det finns någon här i närheten som de kan anställa för det här uppdraget. De har alltså inte själva fått uppdraget av oss, utan de prövar för att ha en konsult att erbjuda oss. Det är i ett väldigt tidigt skede.

Vad kommer det här kosta VEMAB?

– Det vet vi inte än. Det handlar om ett anbudsförfarande.

Kommer det ta sex månader innan en ny vd är på plats?

– Det vet vi inte än men motsvarande tjänst i dag ligger ofta på sex månaders uppsägningstid. Rekrytering tar tid och det är bara att titta på när Västervik gjorde sin rekrytering. Det är ett antal månader tills en ny vd är klar och efter det är det uppsägningstid också.

"Passar på den frågan"

Rekryteringen för en interim vd har en anbudstid till 22 september.

– Därefter ska vi göra en utvärdering och vi har en avtalsspärr på tio dagar. Någon gång i oktober kan det avtalet vara klart. Personen ska vara på plats från 1 november och vi behöver någon med erfarenhet från branschen, säger Ola Gustafsson.

När kan jakten efter en befintlig vd gå igång?

– Det blir vid inledningen av oktober eller runt månadsskiftet där.

Är det inte risk att det här blir en dyr historia med tillfällig chef?

– Jag passar på den frågan. Vi behöver någon som leder bolaget och det är en 60-procentig tjänst det handlar om. Om något är dyrt är alltid relativt, men jag vill inte spekulera i det innan vi ser och vet mer. 

Kostade 165 000 kronor

När Torbjörn Swahn anställdes använde Vimmerby Energi- och Miljö AB en rekryteringsfirma, som kostade 165 000 kronor. Då fanns redan Swahn i bolaget. 

Det är inte bortkastade pengar, menar Ola Gustafsson.

– Även om någon intern söker är det här ett sätt att pröva den personens kompetens. Det är en trygghet för bolaget att få bästa möjliga vd och även en trygghet för den som får jobbet. Det har skett i ärlig konkurrens. Även om det är mycket pengar för de här rekryteringstjänsterna så är det väldigt lite pengar i jämförelse med en felrekrytering.

Finns det ingen i de egna leden som kan bli ny vd?

– Det vore dumt om jag säger något om det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: