Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Politiken om näringslivsrankingen:

Marie Nicholson säger att kommunen inte ska konkurrera med det privata näringslivet. Foto: Arkivbild

Politiken om näringslivsrankingen: "Ska inte konkurrera med näringslivet"

Vimmerby kommun klättrar tio placeringar på näringslivsrankingen. Trots det är man bara på plats 220 i Svenskt Näringslivs genomgång.
– Vi kan glädjas åt att vi tar små steg framåt, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

På onsdagen släppte Svenskt Näringsliv sin ranking över landets 290 kommuner. Vimmerby kommun placeras som nummer 220. Det är tio placeringar upp jämfört med 2020 års ranking.

– Vad vi kan glädjas åt är att vi gör saker bättre och tar små steg framåt. Det kan man konstatera. Det är positivt att trenden håller i sig och att vi klättrar lite varje gång, säger Marie Nicholson (M).

Hon menar att det som Vimmerbyalliansen lagt fokus på den här mandatperioden har gett utdelning. 

– Det är väldigt glädjande att få ett delkvitto på att arbetet går åt rätt håll. I många år bortförklarades rankingen av att infrastrukturen och mobilnätet har väldigt stor påverkan och att det inte finns något att göra åt det. De stora delarna handlar om service, bemötande och attityder. Det är det lättaste att förändra och har varit ett aktivt arbete för oss. 

"Otroligt positivt"

Hon pekar på att kommunen klättrar 66 placeringar när det gäller tjänstemännens attityder till företagande och att det också är en tydlig förbättring vad gäller politikernas attityder mot näringslivet och dialogen med beslutsfattare. Det är 30 respektive 42 placeringar som kommunen har klättrat.

– Där har vi tagit många placeringar och det är otroligt positivt. Företagens tillgång till rätt kompetens har också förbättrats och det är ett orosområde vi har pratat mycket om.

På två områden går kommunen kraftigt tillbaka. Det gäller upphandlingar och konkurrens från kommunen.

– Vi har dragit igång diskussionen om konkurrensutsättning. Det är något vi måste förbättra, säger Nicholson.

Varför kan konkurrensen från kommunen ha blivit så mycket större, enligt företagen?

– Det är inget problem som har flaggats upp tidigare. Vi har bett om en analys i dag. Det finns några exempel och vi måste bli bättre på det här området. Kommunen ska inte konkurrera med näringslivet.

Vad är det för exempel?

– Jag har dem inte men det finns exempel och vi kommer analysera det. 

"Borde vi ligga bättre"

Även när det gäller kommunens upphandlingar är det något man ska titta närmare på.

– Inköpscentralen var hos oss i går. Generellt sett är det lågt intresse för att inkomma med anbud och vi har talat med inköpscentralen som ska titta på förslag. Vi vill höja antalet anbud och ligger under rikssnittet. Generellt sett tittar vi på hur vi kan bli bättre på upphandlingar, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Marie Nicholson menar att kommunen borde ligga bättre till när det gäller tryggheten. Vimmerby ligger där på plats 213 i Sverige.

– Där borde vi ligga bättre. Förra veckan tog vi beslut i vårt lokala Brå (Brottsförebyggande rådet) om att undersöka företagens utsatthet för brott. Vi vill se vad vi har missat och vilka insatser vi kan göra för att öka tryggheten.

Skatten långt ned

En annan fråga där Vimmerby hamnar långt ned igen är kommunalskatten. Den har länge också varit en av de högsta i Småland.

– Det var en av frågorna vi övervägde inför budget 2022, men vi ansåg att det var viktigare att skapa ett överskottsmål som håller. Ingen vill inte sänka skatten, men vi har också stora ekonomiska utmaningar att hantera, säger Jacob Käll. 

Vimmerbys placering är den bästa sedan 2017. Då var Vimmerby på plats 219.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: