Annons:

Sök

Annons:

Här är Vimmerbys nya vision – kommuninvånarna ska få tycka till

Leif Larsson menar att visionen ska beskriva ett idealt tillstånd i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Här är Vimmerbys nya vision – kommuninvånarna ska få tycka till

En ny vision. Vad är Vimmerby och vad ska Vimmerby vara? Nu ska även kommuninvånarna få tycka till.
– Vi menar att det saknas ett övergripande förhållningssätt och en vision om hur Vimmerby ska vara i ett idealt tillstånd, säger demokratiberedningens ordförande Leif Larsson (C).

Annons:

Arbetet har pågått länge men hamnade på paus under pandemin. Nu finns ett utkast till en ny vision för Vimmerby kommun. Visionen består av tre övergripande punkter, eller portaler, som är demokrati och socialt kapital, hållbarhet och fysiska miljöer.

Därutöver lyfts sju områden fram: boende, näringsliv och arbete, fri tid, vård och omsorg, service och handel samt infrastruktur och kommunikationer.

– En vision handlar om ett önskvärt tillstånd, ett slags idealt tillstånd, och i det här fallet Vimmerby, för de som lever i Vimmerby och för de som besöker Vimmerby. Självklart ska visionen fånga livets goda, men det finns också det man behöver reagera på eller om det händer något som står i bjärt kontrast till visionen, säger Leif Larsson, ordförande i demokratiberedningen. 

Hur det ska bli verklighet och hur Vimmerby ska kunna bli det här idealsamhället finns inte med i visionen.

– Det här är i första hand inte ett arbete som ska svara på hur det ska gå till, utan det här är mer övergripande. Vi har jobbat med att ta fram något som ska fungera som ett styrdokument för hur budgetprocess och policy fungerar. Det ska vara ett förhållningssätt som påverkar hur vi jobbar med nya VA-områden eller fjärrvärme. Det handlar inte bara om hur det ska vara inåt i organisationen utan något som man som medborgare, organisation eller företagare känner att vi kan ställa upp på och leva med. Det ska inte vara en slogan utan något som bottnar i djupet av Vimmerbyborna.

"Få fram en Vimmerbyanda"

Vänlighet, öppenhet och respekt är delar av kärnan i visionen. 

– Vi har också försökt få fram en Vimmerbyanda, det här handlar om oss i Vimmerby och vi känner en stolthet för vår kommun. Vimmerby är något som präglas av närhet, sammanhang och som är välkomnande för alla, liten som stor och oavsett hudfärg. Vi är stolta över att vi tillsammans är något som kallas för Vimmerby. Vi bemöter varandra – och de som besöker Vimmerby – med vänlighet, respekt och ödmjukhet. Vi pratar mycket om mod, ansvar och fantasi och ska leva i Astrid Lindgrens anda, säger Leif Larsson.

Han tror att Vimmerbyborna kan känna sig som en del av Vimmerby genom visionen.

– Man ska känna att vi möter en förälders behov exempelvis. Men det här är ett tveeggat svärd som förpliktar att lika gäller för alla. Det är också ett förhållningssätt för mig som Vimmerbybo när jag möter myndighetspersoner, politiker eller varandra. I den bästa av världar kan det fungera så. 

För många är nog det viktigaste att vård, skola och omsorg fungerar. Tror du att en kommuninvånare tycker att en vision behövs över huvud taget?

– Man kan alltid fundera över hur viktigt det är, men det jag och vi menar är att det saknats ett övergripande förhållningssätt och en vision om hur Vimmerby ska vara i ett idealt tillstånd. Vi har haft en del svårigheter de senaste åren och det kanske hade varit lättare att hantera om vi burit på en övergripande vision. Jag säger inte att liv kunde räddats under pandemin, men förhållningssättet har alla vittnat om. Det är ingen idé att ta en vision om ingen minns det. 

Leif Larsson betonar att det är en utmaning i att få det här att bli mer än ett papper i en skrivbordslåda.

– Utmaningen ligger i att få det här att fästa hos alla och att det hålls levande. Det är viktigt att det är Vimmerbys vision och att det inte bara går att byta ut till vilken annan kommun som helst. Man ska inte kunna skriva Lycksele kommun, utan det ska vara Vimmerbys vision. 

Leif Larsson pekar på punkterna kring närhet och sammanhang som konkreta för Vimmerby i visionen.

– Många säger att vi är så vänliga och välkomnande här i Vimmerby. Vi har en form av varumärke och Vimmerbys varumärke är en välkomnande attityd och att vi ser varandra som resurser. Det handlar om att få det praktiska arbetet att fungera och ett konkret exempel är arbetet med den nya översiktsplatsen. Där ska Frödingeborna få tycka till. Alla ska vara delaktiga i kommunens utveckling och att stärka dialogen med medborgarna är en jätteviktig fråga. Åker man på semester till Kreta och träffar andra svenskar är man stolt över att kunna berätta att man är från Vimmerby. Vi måste vara stolta innanför kommungränsen också, inte bara utanför den. 

"Det är idealförhållandet"

Leif Larsson återkommer ofta till att visionen ska vara förpliktigande för alla och envar.

– Det är idealförhållandet. Medborgaren känner att det finns en vision som jag själv är en del av. Man måste också känna att det finns någon som lyssnar och som gör något med mitt krav eller fundering. Det här är ett förhållningssätt och ett idealtillstånd vi ska sträva emot. En gemensam färdriktning.

Är det inte bara en utopi?

– Jag tror aldrig det kommer finnas. Vimmerby 2021 är på ett sätt och Vimmerby 2025 på ett annat. Behoven och åsikterna förändras, men det här ska vara ett idealtillstånd som är tidlöst. Det här är inget som en ny politisk majoritet ska kasta åt sidan efter valet 2022. Sedan kanske det behöver skruvas på en del, men det ska vara ett dokument som är tidlöst.

Just det här med "Barnens stad" förlöjligas ofta på sociala medier. Är det inte risk för något liknande här?

– Det här är ett försök att beskriva ett idealt tillstånd och det handlar om många små steg på vägen. Det finns alltid en risk för att man inte identifierat behoven eller satt till de resurser som behövs. Man ska också ha respekt för att allt inte kan ske på en gång. Visionen ska vara förpliktigande för alla. 

Två konsulter

Förutom all arbetstid som lagts ned på visionen från olika håll har också två konsulter varit inne för att "hålla ihop diskussionerna". 

– De har bland annat jobbat med workshops, men det är konsultkostnader inom ramen för cirka 50 000 kronor, säger Leif Larsson. 

Förslaget ska nu gå ut på remiss till en lång rad av olika organisationer. Via hemsidan kan också varje Vimmerbybo tycka till om visionen.

– I allra högsta grad är det påverkbart, men det bygger på det arbete som är gjort tidigare. 

Beslut ska tas av fullmäktige i december. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: