Annons:

Sök

Annons:

Valdeltagandet i kyrkovalet var det näst högsta sedan 30-talet. Foto: MostPhotos

Näst högsta valdeltagandet sedan 30-talet: "Inte ett bortglömt val"

Att kalla kyrkovalet för ett bortglömt val är fel. Det menar kyrkovalledaren Anki Bondesson efter att slutresultatet från årets kyrkoval kommit.

Annons:

Svenska kyrkan skriver i ett pressmeddelande att den slutgiltiga röstsammanräkningen för kyrkovalet visar på ett valdeltagande på 18,4 procent till kyrkomötet.

Det är det näst högsta sedan 1930-talet. 900 754 röster totalt är också det näst högsta antalet röstande i ett kyrkoval någonsin. 

– Efter två kyrkoval i rad med en ny, högre nivå på valdeltagandet kan vi konstatera att kyrkovalet inte är ett ”bortglömt val”. Vi har fortfarande, pandemin till trots, ett högre valdeltagande som är svårt att förklara med engångseffekter, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare, i ett pressmeddelande.

I två stift, Visby och Växjö, ökade valdeltagandet jämfört med 2017 års kyrkoval. I Växjö stift, där pastoraten i Kalmar ingår, ökade valdeltagandet från 17,73 procent till 18,16 procent.

Minskade i Linköpings stift

I Linköpings stift, där pastoraten i Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommuner ingår, minskade emellertid valdeltagandet från 17,37 procent till 17,01 procent.

Det fanns en oro för att pandemin skulle innebära att medlemmarna avstod från att rösta. 

– Att vi har över 900 000 röstande, det är oerhört glädjande och visar att Svenska kyrkan är viktig för många. Både förtidsröstandet och totalresultatet tycker jag visar på engagemang och framtidstro, man vill vara med och välja vilka som ska få förtroendet att styra Svenska kyrkan de närmaste åren, säger Anki Bondesson.

Socialdemokraterna fick flest mandat i kyrkomötet följt av Partipolitiskt obunda i Svenska kyrkan och Centerpartiet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: