Matts Carlsson prenumererar på upphandlingar av ledarskapsutbildningar i offentlig sektor. Han är vd på konsultföretaget GMI – som har långvarig och bred erfarenhet av ledarskapsutbildningar i olika former – och har lämnat över 500 anbud på offentliga upphandlingar under de senaste 20 åren.
– Hitraten är ganska hög och ligger på 20 procent. Vi arbetar med ledarutveckling, grupputveckling och är marknadsledande. Senaste året har vi haft flera uppdrag i era trakter, bland annat i Värnamo, Växjö och Vetlanda, berättar han för oss.
”Den stack definitivt ut”
När Vimmerbys upphandling kom ut 2020 laddade Matts ned förfrågningsunderlaget för att kunna förbereda ett anbud. Totalt var det alltså 42 företag som gjorde samma sak – men bara ett av dem lade sedan ett anbud. Det var Erica Grawés företag Arbetscoaching AB. I tidigare artiklar har vi berättat om den djupa relationen mellan Grawé och Leijonram.
När vi pratar med Matts Carlsson har han ingen aning om de uppgifterna. Han menar att Vimmerbys upphandling var unik.
– Den stack definitivt ut av flera skäl. Att man kräver certifiering av UL – Utvecklande ledarskap – är ganska vanligt, men att kombinera det med certifiering inom SDI och kravet på mängden uppdrag under de senaste åren är unikt vad jag känner till och då har jag ganska bra koll på upphandlingar. En annan sak är att avtalstiden är sju år. Två+två+ett är ganska vanligt, men sju år har jag aldrig sett innan. Vad händer om leverantören får problem efter fem år? Då sitter kommunen i deep shit.
Hur resonerade du när du såg kravlistan?
– Klart att man får en del tankar. I ärlighetens namn tänker jag primärt att det är vinklat mot en viss leverantör som man vill ha. Offentliga verksamheter måste genomföra upphandlingar med transparens och möjlighet att hitta bästa möjliga kvalité och bästa möjliga pris. Vinklar man så hårt så blir sannolikheten väldigt låg för att lyckas med det.
”Provocerande”
Något anbud blev det inte från GMI.
– Vi brukar plocka in konsulter för att möta kraven, men det skulle var för omständligt att göra det i det här fallet. Normalt hade jag försökt hitta en lösning, men jag tyckte inte det var värt att försöka.
Hur många konsulteter har den här kombinationen av certifieringar som Vimmerby kommun efterfrågar?
– SDI är en modell som inte är så vanlig och jag har aldrig sett den bland skallkrav i en sådan här upphandling. Jag har koll på mellan 50-100 konsulter och har många CV:n i min databas – men jag vet ingen som har den kombination som Vimmerby efterfrågar.
Är kraven relevanta?
– Att man bestämt sig för UL och IL, det kan jag köpa. När man blandar in 360 graders kartläggning och SDI så inskränker man konkurrensmöjligheten på ett ganska oinsiktsfullt sätt. Som jag ser det finns det betydligt bättre modeller.
Hur ser du på kravet på högskoleutbildning?
– Det tycker jag är relevant.
Den som vann anbudet är utbildad förskolelärare. Är det relevant för den här typen av uppdrag?
– Absolut inte. Den utbildningen har förstås många andra fördelar, men den är inte relevant för en konsult som ska driva ett ledarutvecklingsprogram. Det tycker jag är provocerande.
Har du någon förståelse för att man godkänner anbudet när konsulten är utbildad förskolelärare?
– Nej, inte om man ställer krav på en relevant högskoleexamen.
Det vinnande anbud låg på cirka 20 000 kronor per heldag. Är det en vanlig nivå?
– Jag skulle säga att det är väldigt högt. Den nivån förekommer ibland, absolut, men hamnar man där har man gjort en dålig upphandling menar jag. I Vetlanda ligger vi på 13-14 000 per dag och i Mora, som är dubbelt så stor, utbildar vi 150 chefer ungefär. Det har kostat 4-5 miljoner hittills.
”Mycket mycket ovanligt”
Att kommunen bara fick in ett anbud när 42 organisationer laddade ned handlingarna talar sitt tydliga språk, menar Carlsson.
– Det är inte förvånande att många laddar ned det, men det är ganska flagrant om det bara är en som lämnar anbud. Det är mycket mycket ovanligt. Senaste gången det hände var i Kriminalvårdens upphandling 2016. Det är hård konkurrens om de här utbildningarna och det kan vara upp till 20 anbudsgivare i en upphandling.
När undertecknad berättar om vår granskning – där Leijonram anklagas för en vänskapsrelation med Erica Grawé, att kommunens krav är en kopia av Grawés CV och att Grawé var uppsatt som referens på Leijonrams CV – reagerar Matts Carlsson kraftfullt.
– Det är väldigt upprörande och väldigt provocerande det du berättar för mig nu, med det eventuella jävet. Om vi har en lag som säger att det vara transparent och konkurrensneutralt får man rätta sig efter det. Här finns det ett regelverk.
”En oegentlighet"
Kommunen har gjort liknande upphandlingar både 2012 och 2016. Men något annat anbud än de från Erica Grawé har aldrig kommit in.
– Det är klart bestickande och en oegentlighet som går ut över skattebetalarna. Det indikerar någonting, att någonting är fel med underlaget. Jag har gjort en professionell bedömning av det och det är för knepiga krav. När det gäller en såhär omfattande upphandling – det rör sig om många miljoner – borde det vara fler anbud.
Med din erfarenhet, skulle den här upphandlingen kunna strida mot lagen?
– Jag hade nog undersökt detta. Jag har varit i situationer där jag stämt upphandlade myndigheter, men jag är inte jurist. Den sannolika jävsituationen skulle kunna vara ett brottsligt förfarande. Bevisligen är det ingen som lägger anbud och tillrättalagt för en spelare. Här är det så uppenbart och det är väldigt oprofessionellt. Vill man manipulera en upphandling kan man göra det på ett betydligt mer sofistikerat sätt. Man kan ge sken av att det varit en saklig upphandling i alla fall. Vi säger ofta att vi inte har någon korruption i Sverige och det kanske är sant – men hur är det med vänskapskorruptionen? När det finns regler får man rätta sig efter dem.
Anser du att detta handlar om vänskapskorruption?
– Jag kan inte bedöma det, utan jag skulle behöva sätta in mig mer i frågan i så fall. Med tanke på det jag fått berättat är det så, men det är min lekmannauppfattning.
Både kommunchefen Carolina Leijonram och kommunalrådet Jacob Käll (C) har nekat intervju i vår granskning.
Här kan du läsa tidigare artiklar i vår granskning:
DEL ETT: KOMMUNEN KÖPER FÖR MILJONER AV LEIJONRAMS VÄNINNA
DEL TVÅ: Leijonram: ”Vi har en god yrkesmässig relation”
DEL TRE: Grawé var referens på Leijonrams CV när hon sökte jobbet i Vimmerby
DEL FYRA: KOMMUNENS KRAV ÄR EN KOPIA AV GRAWÉS CV
DEL FEM: FÖRETAGEN: UPPHANDLINGEN VAR SKRÄDDARSYDD