Annons:

Sök

Annons:

Vill inte duschas av ovaccinerad personal:

Lars Sandberg (C) säger att han kan ha förståelse för brukaren. Foto: Simon Henriksson

Vill inte duschas av ovaccinerad personal: "Kan förstå brukaren"

En brukare i Vimmerby kommun vill inte låta sig bli hjälpt att duscha av ovaccinerad personal. Det ska ha lett till att hen inte fått duscha på flera veckor.
– Jag kan förstå att man inte vill ha någon ovaccinerad alldeles inpå sig, säger Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ett klagomål som rör en brukare i kommunen har inkommit till socialförvaltningen och i det framgår att en brukare inte vill låta sig bli hjälpt i duschen av ovaccinerad personalen. Det ska ha lett till att brukaren inte fått duscha på flera veckor. 

Hen ska känna sig inlåst med anledning av situationen, enligt klagomålet.

"De klagomål som kommer in hanteras och utreds. Bland annat tas det fram fakta om vad som inträffat. Jag har inte några kommentarer om det enskilda klagomålet då det är under hantering", skrev socialchef Anette Nilsson i ett mejl.

Lars Sandberg, ordförande i socialnämnden, vill inte heller kommentera det enskilda ärendet närmare.

– Jag kan å ena sidan förstå en brukare som inte vill ha någon ovaccinerad personal som tar hand om en, men samtidigt är det så att vi inte får eller kan tvinga någon att tala om huruvida de är vaccinerade eller inte. Vi kan inte heller tvinga någon att vaccinera sig. Det vi kan göra är att ha så mycket skyddsutrustning som möjligt, både för att undvika att smitta och att själva smittas, säger han.

"Följer myndigheten"

Skulle det komma andra rekommendationer från myndigheterna är det värt att titta på det, menar Sandberg.

– Det vi kan göra som det ser ut nu är att fortsätta använda skyddsutrustning. Kommer det andra rekommendationer får vi naturligtvis titta på dem.

En del kommuner har satt ovaccinerad personal på andra arbetsuppgifter. Varför är inte det aktuellt här?

– Det finns vissa kommuner som gjort så, men jag tycker att vi bör följa de rekommendationer som kommer. Folkhälsomyndigheten är den myndighet vi i Sverige valt ska komma med rekommendationer och riktlinjer för hur vi ska arbeta kring det här och jag tycker att det finns en trygghet i det. 

Ändras rekommendationerna kan ni ändra er?

– Kommer det något som säger att så här kan man göra eller på det här viset kan man agera, så kommer vi titta på det. Innan eller fram till dess följer vi de riktlinjer vi har att förhålla oss till Den tredje sprutan är på gång och många har redan fått den. Det kommer vara ett positivt inslag framöver. 

Om det är så att brukaren inte duschat på flera veckor, varför kunde inte någon vaccinerad personal ha hjälpt hen?

– Jag kan inte gå in och uttala mig om hur man har gjort eller inte gjort i ett enskilt fall. Generellt kan jag säga att vi följer Folkhälsomyndigheten och försöker skydda både vår personal och brukarna.

Brukaren ska känna sig inlåst med anledning av situationen. Hur ser du på det?

– Jag vet inte exakt vad som har hänt och inte har hänt. Jag kan inte uttala mig i enskilda fall.

"Kan inte tvinga någon"

Det är oklart hur stor andel av vård- och omsorgspersonalen som är vaccinerad i kommunen. 

– Det är tråkigt att inte alla är vaccinerade och att man inte passar på när det bidrar till ett samhällsskydd och inte kostar något för den enskilde. Det är jättetråkigt, men det är som det är. Jag kan inte gå in och tvinga någon att vaccinera sig. De allra flesta är vaccinerade och det är jag tämligen övertygad om, säger Lars Sandberg. 

Tror du att det blir fler händelser eller klagomål likt det här framöver?

– Det är svårt att säga. Man ska inte förringa någons upplevelse, den är som den är. För den utsatte eller den det handlar om, så är upplevelsen verkligen och något man ska ta på allvar. Men vad vi kan göra åt det är svårare att säga. Vi kan skydda så mycket vi kan, så vi inte smittar någon eller själva smittas med hjälp av skyddsutrustningen. 

Kan du förstå för att den här brukaren inte vill bli duschad av ovaccinerad personal?

– Jag kan förstå att man inte vill ha någon ovaccinerad alldeles inpå sig. Men jag kan inte uttala mig om hur det ser ut i det här fallet. Jag har inte kännedom om det. Rent generellt får vi lov att skydda oss så mycket vi kan och skydda brukarna så mycket vi kan med förkläden, mask och visir. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: