Annons:

Sök

Annons:

Magdalena Andersson är vald till Sveriges statsminister. Foto: Bildbyrån

MAGDALENA ANDERSSON VALD TILL STATSMINISTER I SVERIGE

Sverige – vi har ett resultat. Magdalena Andersson är vald till Sveriges statsminister. Hon blir historisk som den första kvinnliga regeringschef någonsin. 

Annons:

Det avgörande beskedet kom från Centerpartiet tidigt på onsdagen. Partiet meddelade att man skulle släppa igenom Magdalena Andersson som ny statsminister.

Nu har riksdagen fått säga sitt – och Magdalena Andersson är vald till Sveriges statsminister. Magdalena Andersson har sedan 2014 varit finansminister i Stefan Löfvens regering.

Hon har lång erfarenhet av arbete som tjänsteman i riksdagen. Hon har varit politiskt sakkunig och placeringschef i statsrådsberedningen och statssekreterare i Finansdepartementet. Hon var rådgivare till Mona Sahlin mellan 2007 och 2009. Därefter blev hon överdirektör vid Skatteverket och 2012 utsågs hon till Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. 

Efter att Stefan Löfven deklarerat sin kommande avgång visade Socialdemokraterna ett ramstarkt stöd för Magdalena Andersson som ny partiledare. 

Omröstningen i riksdagen slutade med att 174 röstade för att utse Magdalena Andersson till ny statsminister och är därmed Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin.

Sirimavo Bandaranaike blev den första kvinnliga regeringschef i historien, när hon för drygt 60 år sedan blev premiärminister i Sri Lanka. Först i Norden var Vigdís Finnbogadóttir som 1980 valdes till president på Island. Samtliga länder i Norden har haft kvinnor på den högsta positionen – alla utom Sverige.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: