Ingela Nilsson Nachtweij (C) vill inte att det ska vara färre än 49 ledamöter i fullmäktige efter valet 2018.
Majoriteten vill minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Oppositionens största parti, Centerpartiet, delar inte den åsikten.
– Vi vill inte alls det, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).
Efter nästa val kan det vara färre än 49 ledamöter i kommunfullmäktige.
Det är i alla fall vad den lila majoriteten vill.
Det största oppositionspartiet, Centerpartiet, håller inte med.
– Jag är ganska säker på att vi vill ha 49 ledamöter, men vi har inte tagit upp det i detalj i gruppen. Jag vet att en fullmäktigeberedning ska tillsättas och den behöver innehålla 13 ledamöter om majoriteten ska vara i majoritet, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), oppositionsråd.
"Inte aktuellt"
Enligt Tomas Peterson (M) anser majoriteten att den representativa demokratin skulle fungera lika bra med färre ledamöter.
– Det tycker inte alls jag. Vi har inte diskuterat det i partiet, men lyssnar man av de demokratidiskussioner vi haft inför den förra mandatperioden, så är det inte aktuellt. Det krävs ett antal för en politisk massa.
Vad ser du för risker?
– Det är helt enkelt färre fritidspolitiker och färre som är delaktiga. Då blir det sämre beslut, det är bra att vara ganska många när man ska diskutera beslut.
"Fel skede"
Argumentet att Vimmerby kommun haft 49 ledamöter i många år samtidigt som befolkningen sjunkit, håller inte Nilsson Nachtweij (C) med om.
– Jag tycker snarare att det är fel skede, befolkningen har ju ökat den senaste tiden.
Centerpartiet upplever inget problem med att rekrytera nya politiker.
– Vi har många nya som är intresserade, så för oss känns det inte svårt att hitta förtroendevalda. Men det är svårt för både Socialdemokraterna och Moderaterna att hitta politiker, om man tittar på vilka de plockar in i nämnder. Det är samma personer på många stolar.
"Varje enskilt parti får ta ansvar"
Att det är få politiker som kliver upp i talarstolen tycker hon främst är ett majoritetsproblem.
– Det får varje enskilt parti ta ansvar för, men jag som gruppledare jobbar med att fördela det. Man har olika filosofier och det är några som aldrig vill gå upp, men jag kan hålla med om att det är en del av uppdraget att hålla ett anförande då och då.
Hon är dock positiv till att tillsätta en beredning.
– Det är alltid bra att se över det och jag välkomnar det. Det ska helst ske en bra stund innan valrörelsen och att man tydligt kommer fram till vad som ska gälla oavsett valresultatet.