Annons:

Sök

Annons:

Glennfalks motion röstades ned – Moderaterna fick hård kritik

Micael Glennfalks (M) motion om bygglov fick avslag i fullmäktige. Själv deltog han inte på mötet. Foto: Jakob Karlsson

Glennfalks motion röstades ned – Moderaterna fick hård kritik

Micael Glennfalks motion om att utvärdera miljö- och byggsamarbetet med Hultsfred fick ett rungande nej i fullmäktige – och visade återigen prov på splittring mellan de två majoritetspartierna.
– Miljö- och bygg är den verksamhet som får minst påpekande i kommunen, motiverade Helen Nilsson (S) i sitt anförande i talarstolen.

Det blossade upp till rejäl diskussion i höstas sedan Micael Glennfalk blivit mycket besviken över handläggningstiden för sin egen bygglovsansökan. Ärendet slutade med att den moderata fullmäktigeledamoten, som inte närvarade i kväll, skrev en motion där han begärde en utredning av miljö- och byggsamarbetet med Hultsfred och Vimmerby och att en snabbkassa införs för enklare ärenden.

Kommunstyrelsen biföll motionen med minsta möjliga marginal och i går behandlades den i fullmäktige. Där blev det ett rungande nej i den votering som följde den ganska långa debatten.

– När det här kom upp som motion så var det när det var som värst med att hitta folk. Det var underbemannat, handläggningstiderna var långa. Det är klart att det finns toppar när handläggningstiderna är långa, men de är betydligt kortare än nu. Vi har ett bra utvärderingssystem och att då göra en utredning på konsultbasis rimmar inte ihop med vilka utmaningar vi har i dagsläget. Vi har en fungerande nämnd – politikerna trivs, tjänstemännen trivs, rekryteringen är lättare. Vi ställer frågor till alla som är med. Jag ser frågeställningen i Micaels motion och vi har tagit hänsyn till den och tycker att vi har utrett det, sa Helen Nilsson (S).

 "Intressant diskussion..."

Marie Nicholson (M) kopplade ärendet till Vimmerbys totala genomklappning på företagsrankingen.

– Jag vill påminna om det historiska fallet i företagsrankingen, vi behöver alla verktyg vi kan ta till för att visa vad vi kan, sa Nicholson i sitt anförande.

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij uppmärksammade den skilda meningen mellan majoritetspartierna. 

– Jag vill egentligen inte lägga mig i debatten bland socialdemokrater och moderater för den är intressant. Jag håller med Helen, jag tycker att tjänstebeskrivningen tydligt visar att motionen bör anses vara besvarad. Man har lyckats att korta handläggningstiderna från 12 till fem veckor. Vi ser inte att det här behöver utvärderas externt, sa hon.

Nicholson (M): – Man utgår från centerns och sossarnas sida att det här kommer vara kritik mot miljö- och bygg, det tror inte jag. Jag tycker att det är värt lite pengar att undersöka.

INN: – Jag uppmanar dig att läsa motionen igen, det finns en misstro, man har inte tillit, man vill rasera och förstöra.

Nicholson (M): – Jag tror säkert att Micaels ingång var där när han skrev den. Men det han föreslår är att vi ska utreda det. Varför vill ni inte veta? Varför vill ni inte ställa frågan?

"Finns missnöjda personer"

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Lars-Inge Green (S) meddelade att förvaltningen tittar på en expresskassa.

–  Jag är glad att ni jobbar med expresspåret, men det är inte bara handläggningstiden som är viktig. Jag är säker på att det finns missnöjda personer i alla kommuner, men varför inte ta reda på om det är fler? Vi måste gå till botten med det.

 "Klarar inte av att styra"

Lars Johansson (V) gick till ett hårt angrepp mot majoriteten:

– Att Nicholson ställer sig i talarstolen med bakgrunden att göra en utvärdering efter två, det är ju inte sant. Det handlar om en fullmäktigeledamot som varit besviken med sitt eget privata ärende. Det är inte bra och snyggt med en politisk majoritet som får votera mot varandra. Tycker Moderaterna att det är dåligt, då får ni väl ha ett förslag. Att säga att vi ska utreda det, det säger: ”vi klarar inte av att styra”. Medan ni pratar om hur mycket vi har tappat, så har det skett under Moderaternas tid. Ta ert ansvar istället.

Voteringen slutade med ett rejält bakslag för Moderaterna: Bara tio ledamöter, de nio moderaterna och den ensamme liberalen Jimmy Alexandersson, gick på partiets linje. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

Därmed förpassades Glennfalks motion till papperskorgen. 

Fotnot: Micael Glennfalk var själv inte på plats på sammanträdet.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: