Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Motionen om barnskötare fast i byrålådan – beslut på gång

Helen Nilssons socialdemokrater är inte överens om barnskötarnas vara eller icke vara inom kommunens förskola. Foto: Simon Henriksson

Motionen om barnskötare fast i byrålådan – beslut på gång

För mer än ett år sedan lämnade Miljöpartiet och Vänsterpartiet in en motion om att fastanställa barnskötare i förskolan. Motionen är ännu inte besvarad – men kan tas upp från byrålådan inom kort.
– Vi har inte varit riktigt klara politiskt, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Sedan 2007 har kommunen haft som mål att 100 procent av de anställda inom barnomsorgen ska vara utbildade förskolepedagoger. Det innebär att barnskötare inte kunnat få en fast anställning i Vimemrby kommun, utan bara erbjudits vikariat.

I mars 2016 föreslog V och MP föreslog att målet skulle förändras så att 2/3 av personalen var förskolelärare och 1/3 barnskötare. Motionen är ännu inte besvarad.

Skälet är att partierna inte är överens – och bland annat är Vimmerbys största parti, Socialdemokraterna, splittrat i frågan.

– I Socialdemokraterna är vi delade beroende på om vi sitter i Barn- och utbildningsnämnden eller om vi är utanför. I BUN vill man ha kvalité och att man ska följa skolplanerna och för det ska man vara utbildad, men som det ser ut i dag är det svårt att få tag på folk. I dessa tider ser jag en öppning för barnskötarna.

Vad kommer hända med motionen?

– Vi har tittat på den flera gånger, men BUN har gett den avslag. Vi kanske inte kan ta motionen rakt av, men det kanske går att göra ett mellanting. Ibland kan man behöva göra om den på något sätt.

Varför har den inte gått upp till fullmäktige än?

– Vi har inte varit riktigt klara politiskt.

Är ni det nu?

– Vi kan bli det nu, men det här är inte helt enkelt. Vi har lagar och regler som ställer krav på hur man har det. De stämmer inte överens med motionen, men vi kanske kan ompröva lite. Barnskötare behövs också. För personalens skull är det bra att de får en anställning i verksamheten.

Varför har det tagit så lång tid att komma överens?

– Jag tror att det är en BUN-fråga. De har givit avslag till motionen och vi andra har tänkt på ett annorlunda sätt och därför har den inte gått upp. Jag tror det finns olika vinklingar på det här i fler partier. Det är en lite tuff fråga och tar man den till fullmäktige ska det bli ett bra beslut som alla känner sig trygga med.

Är det okej att det tar så lång tid?

– Alla motioner ska utredas och vi har ett år på oss. Den här motionen var inte enkel. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: