BUN:s ordförande Lis-Astrid Andersson kan inte verkställa sitt partis vallöfte om barnomsorg på obekväma tider. Foto: Privat
I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna barnomsorg på obekväma tider. Det kommer partiet inte kunna verkställa under innevarande mandatperiod.
– Vi tycker att det är jätteviktigt, men i dagsläget är det inte aktuellt med tanke på arbetsmiljön och ekonomin, säger BUN:s ordförande Lis-Astrid Andersson (S).
Barn- och utbildningsnämnden sa i dag nej till Vänsterpartiets motion om att införa barnomsorg på obekväma tider, även kallat ”nattis”.
Förvaltningen har varken någon aktuell beräkning av vad nattisverksamheten skulle kosta eller hur stort behovet är i Vimmerby kommun.
– Senaste beräkningen som gjordes låg på flera miljoner och som det ser ut nu har vi inte möjlighet. Det handlar både om ekonomin och arbetsmiljön.
"Finns en vilja i alla partier"
I stället flyttas målet fram till 2019 eller 2020 beroende på när den nya skolan i centrala Vimmerby står klar.
– Det kräver särskilda lokaler om man ska ha barn över natten. Jag tror att det finns ett jättebehov, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin.
– Politiskt tror jag att det finns en vilja i alla partier, men vi kommer inte kunna införa det under den här mandatperioden, menar Andersson.
I dag har barn i Vimmerby kommun möjlighet att gå i förskolan mellan 06.30 och 18.00, men undantag kan göras.
Kan få statsbidrag
Kommuner kan söka statsbidrag för barnomsorg på obekväma tider. I fjol utnyttjade hela 188 av landets 290 kommuner den möjligheten. Ungefär lika många kommuner har sökt pengar för 2016.
Totalt betalas cirka 79 miljoner kronor ut till kommunerna. Förra året fick kommunerna 1 011 kronor per plats och månad, men i år är beloppet 944 kronor per plats och månad.
– Kommunerna har sökt för betydligt fler månader, 84.000 månader i år jämfört med 78.000 förra året. Eftersom det är samma totalsumma får man ett lägre belopp per månad, säger Anna Angermann, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.
Två kommuner i länet saknar nattis
Bidraget har funnits sedan 2013. I Kalmar län är det bara två kommuner som inte sökt bidraget; Vimmerby och Högsby.
– Det här är ett bidrag som funnits sen 2013 och kommunerna har ganska bra koll på det. Det är en liten ökning från år till år och de söker för lite mer pengar, så det är en positiv utveckling, säger Anna Angermann till Nyhetsbyrån Siren.
– När vi tittade på det så handlade det om 137 000 kronor tror jag och det räcker inte, säger Birgitha Sahlin.