Annons:

Sök

Annons:

Ekonomichefen om plusresultatet:

Ekonomichefen Mattias Karlsson anser att årsredovisningen är dopad. Foto: Simon Henriksson

Ekonomichefen om plusresultatet: "Det är dopat"

Kommunens låneskuld har minskat till 609 miljoner kronor under 2016. Det ekonomiska plusresultatet förra året landade på 19 miljoner kronor.
Men ekonomichefen Mattias Karlsson kan inte dricka bubbel.
– Det finns alltid en risk när man räddas av tillfälliga pengar, säger han.

Annons:

Vimmerby kommun lyckades uppnå samtliga finansiella mål under 2016.

* Resultatet på 19 miljoner kronor gjorde att målet om att resultatet ska uppgå till minst två procent av skatter och generella statsbidrag uppfylldes. 

* Låneskulden minskades via amorteringar med tre gånger så mycket som målet. 

* Investeringarna finansierades helt av skattemedel. 

– Tittar vi på sista raden, så är det ett bra resultat om man tittar ur perspektivet "ekonomi". Då måste vi vara nöjda, men vi vet att en del är tillfälliga poster och att årsredovisningen delvis är dopad, säger ekonomichefen Mattias Karlsson. 

Hur dopad är den?

– Det är svårt att säga. Vi fick extra statsbidrag 2015 och ersättningar från Migrationsverket vilket gör att socialnämnden går plus. Det slår igenom hela vägen för kommunen. Vi har också historiskt låga räntenivåer, börsen går bra och de bitarna. Det känns bra att vi kan ta höjd för värdeförändring på Krönsmon och att vi tagit höjd för de fastigheter vi avyttrat i stiftelsen i samband med försäljningen av Näs. 

"Risken finns alltid"

På måndagskvällen redovisade Mattias Karlsson årsredovisningen för kommunfullmäktiges ledamöter. Han ser en liten risk att politiken tror att situationen är bättre än den är ekonomiskt. 

– Den risken finns alltid när man blir räddad av tillfälliga pengar. Men jag tror att alla som är med i budgetberedningen förstår att läget är utmanande. Vi har prognoser för flera år framåt och vi kan inte luta oss tillbaka. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) säger att framtiden ser utmanande ut och det är så för de flesta kommunerna. 

Under 2016 amorterade Vimmerby kommun 43,7 miljoner kronor på sina lån. Det gör att låneskulden minskade från 652,4 miljoner kronor till 608,7 miljoner kronor. Kommunkoncernens låneskuld har minskat med 166 miljoner kronor och låneskulden för hela koncernen är drygt 1,5 miljarder kronor.

– Det är inte så att vi bara skrapade ihop 40 miljoner, utan det handlar om att vi har haft lite investeringar och att vi lånar väldigt billigt. Vi får betala avgifter på de pengar vi har, så för att minska de här avgifterna så drar vi ned på vår reserv, på vår likviditet. Det har gett oss ett förhandlingsutrymme hos banken, så hela pengen är egentligen inte amortering. 

Hur ser du på kommunens låneskuld i nuläget?

– Vi ligger relativt högt, men man måste också titta på tillgångssidan. Jag vet att det har varit vissa rubriker om lånestopp, men det är inte sant. Vi har inget lånestopp. Men det är viktigt just strategiskt – ska vi låna pengar nu? Kan det bli större behov framöver? Är det rätt att vi lånar och våra barnbarn får betala det? Det viktigaste är att vi har en plan för låneskulden. Vår drift ska gå plus, vi ska generera ett överskott. Sedan är det upp till politiken att bestämma om amorteringstakten är för hög.

Jublar inte högt

Efter det negativa resultatet 2014 har kommunen två plusår bakom sig. Men Mattias Karlsson jublar inte högt för det. 

– Det är bra att vi på sista raden har 20 miljoner plus och kan ta höjd för de här nedskrivningarna och värdeförändringarna – men för att göra bilden rättvis, så har vi en hög skattesats. Det hade inte varit bra om vi inte hade fått ihop det, säger ekonomichefen. 

Hur gör ni för att undvika att något liknande 2014 ska ske igen?

– Vi sitter i förhandling om 2018 års budget och de kommande åren redan nu i budgetberedningen. Både politiker och tjänstemän jobbar med budgetförslag och en god ekonomi måste övervinnas varje dag. 

Vilka är de största utmaningarna de kommande åren?

– En väldigt stor utmaning är rekrytering. Hur ska vi vara en attraktiv arbetsgivare? Vi har svårt att hitta lärare, socialsekreterare, undersköterskor och på fastighetssidan överlag. Bemanningen är en stor utmaning.

Vimmerby kommun gjorde ett negativt resultat på 22,8 miljoner kronor 2014. Förrförra året landade resultatet på 18,1 miljoner kronor och 2016 stannade det vid 19 miljoner kronor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: