Annons:

Sök

Annons:

NYA SKATTEPROGNOSEN 52 MILJONER SÄMRE

Ekonomichefen Mattias Karlsson och politikerna i Vimmerby får mindre pengar att laborera med om senaste skatteprognosen stämmer. Foto: Jakob Karlsson

NYA SKATTEPROGNOSEN 52 MILJONER SÄMRE

Den senaste skatteprognosen är ingen rolig läsning för Vimmerby kommun. Mellan 2016 och 2020 väntas skatteintäkterna i Vimmerby bli 52 miljoner lägre jämfört med den senaste prognosen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I våras fattade Vimmerby kommun beslut om en rambudget för 2017 med två planår. 2017 tror kommunen på ett överskott på 17,9 miljoner, 2018 blir det plus fyra miljoner och 2019 ett rejält underskott: -12,5 miljoner.

Förutsättningarna för att få ihop budgetarna framöver förbättras knappast om den senaste skatteprognosen visar sig stämma. Jämfört med den tidigare prognosen väntas kommunens skatteintäkter bli 9,9 miljoner kronor lägre 2017 och 11,6 miljoner lägre 2018.

Även de nästföljande åren spås lägre skatteintäkter jämfört med tidigare. Skillnaden 2019 är 13,2 miljoner och skillnaden 2020 13,6 miljoner.

”En mängd parametrar”

Prognosen för årets skatteintäkter har skrivits ned med fyra miljoner, vilket slår direkt på resultatet förutsatt att inga andra förutsättningar förändras.

Prognosen baseras främst på antalet arbetade timmar och ”priset” på varje arbetad timme.

– Det är en mängd parametrar som vägs in men för att ge ett begripligt svar så är de två enskilt viktigaste faktorerna som påverkar skatteunderlagsprognoserna antalet arbetade timmar i riket och respektive kommun samt ”priset” på varje arbetad timme i riket respektive kommun, skriver ekonomichefen Mattias Karlsson i ett mejl till DV.

Effekten kan minimeras

En kommunal budget består förstås av många fler delar och håller befolkningsutvecklingen i sig i Vimmerby kommun så kan skadorna av lägre skatteintäkter minimeras. Vimmerby har gått från 15 368 till 15 591 invånare i år, vilket innebär cirka elva miljoner i ökade intäkter per år.  

– Grovt räknat kan man då säga att denna effekt tar ut ovanstående. I alla fall för de närmaste åren, menar Mattias Karlsson.

Prognoserna kommer att förändras flera gånger om.

– Det kommer att komma en mängd nya prognoser och dessa siffror ovan kommer att ändras flera gånger. Men just nu ser det ut så här jämfört med tidigare antaganden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: