Annons:

Sök

Annons:

VÄNSTERN VILL BROMSA INVESTERINGAR – SÄGER NEJ TILL NY SKOLA

Lars Johansson och Vänsterpartiet vill bromsa investeringstakten i kommunen. Foto: Simon Henriksson

VÄNSTERN VILL BROMSA INVESTERINGAR – SÄGER NEJ TILL NY SKOLA

Vänsterpartiet är oroade över kommunens ekonomi. Nu har man presenterat sitt budgetförslag och vill kraftigt bromsa investeringstakten.
– Jag kan inte se en ny skola i närtid, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Vänsterpartiet lägger precis som de senaste åren ett eget budgetförslag i kommunen. Budgeten utgår från att nämnderna har för lite pengar och att arbetsmiljön för medarbetare i vård- och omsorgspersonal är oroande.

Det är en budget som till stora delar påminner om förra årets.

– Det kan jag väl hålla med om. Det är samma fokus från oss och inga större nyheter egentligen. Läget är detsamma och när det gäller personalfrågor blir det bara värre och värre. Vi har sett både krislarm och klagomål och vi ser hur illa det ser ut med sjuktalen. Vi har sjuktal på 18 procent i hemtjänsten och det är helt sjuka siffror. Det är där fokus måste ligga, säger vänsterpartisten Lars Johansson.

Och det är inte majoritetens största fokus?

– Jag ska inte säga att de skiter i det, men det görs inte tillräckligt. Det är bara att konstatera. Det måste satsas mer resurser, byggas en större tillit och skapa en känsla av att vi gör det här bra tillsammans. 

Mer till nämnderna

Vänsterpartiet vill stoppa besparingarna på både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Vänstern vill skjuta till cirka 8,5 miljoner kronor mer än majoriteten till socialnämnden och knappt fyra miljoner mer till barn- och utbildningsnämnden.

– Då har vi tagit bort effektiviseringarna och skjutit till medel också. Det finns jättemycket man måste satsa på. Dels har vi situationen när det gäller placering av barn och unga samt satsningar på personalen när det gäller grundbemanning och bättre scheman. Det är ett otroligt jobbigt läge med väldigt stora behov och det finns inte med i majoritetens budget. Ändå lägger man de här besparingsförslagen och vill nå en procents överskott. Majoriteten har inte sagt vad de vill spara på.

Det ska finansieras genom ett lägre överskott, kraftigt minskade politikerarvoden och andra neddragningar på kommunstyrelseförvaltningen samt mindre medel till oförutsett.

Den största posten är dock ett lägre överskott för 2023. Vänsterpartiet lägger en budget med ett överskott på en miljon kronor, vilket är långt från ett tvåprocentigt överskott som majoriteten velat nå på sikt.

– Det måste göras ett mer grundläggande arbete och det som görs nu räcker inte till. Man utgår alltid från föregående års budget och kommer inte åt en rejäl förändring liksom. Det är svårt att bara dra ett ess ur rockärmen, men det måste finnas en riktning och det finns mer att göra. Med den osäkerhet som finns i budgeten är det en risk att kommunen hamnar på underskott, men vi har år av starka resultat i ryggen och pengar avsatta i resultatutjämningsreserven för det.

Totalt lägger Vänsterpartiet tio miljoner mer på verksamheterna än majoriteten.

– Det gör att vi hamnar på en miljon i överskott. Majoriteten vill införa och inrätta en effektiviseringsgrupp med politiker och tjänsteman. Jag anser att vi redan har grupper med kommunstyrelsen och budgetberedningen, där vi jobbat i ett antal möten och där generella effektiviseringsförslag presenterats. Jag förstår inte vad man ska hitta i en grupp där oppositionen inte är med. 

Hur mycket vill ni sänka politikerarvodena med?

– Vi har sagt en miljon. Vi har ingen exakt uträkning på vad det skulle innebära, men vi ser att vi kan spara en miljon på politikerna. 

Tror inte på ny skola i närtid

Vänsterpartiet vill också kraftigt minska investeringstakten – även om det kommer innebära en rad obekväma beslut, skriver man i sitt budgetförslag.

– Vi har inte räknat exakt på hur mycket vi vill bromsa investeringarna och inte räknat in det som en besparing heller. I själva verket finns det flera investeringar under 2023 som inte går att bromsa, men vår ambition är att bromsa investeringstakten redan under 2023. Förskolan i Nybble är ett sådant exempel som inte kan bromsas.

Vad kan det handla om för investeringar ni vill bromsa?

– Ska vi tala klarspråk på längre sikt är det en ny skola. Det finns förvisso inget år på det, men jag har svårt att se att det skulle kunna ske någon gång snart. Som en framtida tanke är det bra, men jag ser inte att det projektet kan gå igång i närtid. Jag kan inte se att en ny skola beslutas under nästa mandatperiod. Vi behöver starkare och bättre ordning först. Det handlar om återhållsamhet och vi vill titta mer på vad vi kan bromsa för investeringar. Det finns väldigt många småposter i investeringsbudgeten.

Hur ser ni på det särskilda boendet i Nybble?

– Det måste vi nog ha för behovet och jag ser att det är svårt att bromsa den. Vi har många fler äldre och stort behov av platser. De senaste åren har vi byggt väldigt mycket nya byggnader och vi är tvungna att hålla i de resurser vi har. Vi behöver titta på gamla byggnader. Det är klart att det är trevligt med ett nytt gymnasium, ett nytt särskilt boende och flera nya förskolor – men det är också väldigt dyrt. 

Satsar på landsbygden

Vänsterpartiet gör också två stora satsningar på landsbygden. Dels vill man lägga 200 000 kronor på enskilda vägar. 

– Vi ser att de enskilda vägarna är kraftigt eftersatta och den nuvarande nivån har inte höjts sedan 2010. Kommunens bidrag ligger på två miljoner, men vi vill justera upp det med tio procent. Det är hög tid nu när drivmedelskostnaderna är mycket dyrare. 

Vänstern vill också se flexibla skolskjutsar och satsar en halv miljon kronor årligen på utökade möjligheter för det.

– Det har vi valt att lyfta in som en satsning och det är ofta väldigt orimligt. Det såg vi inte minst i det här Rumskullafallet som ni skrev om nyligen. När reglerna är som de är blir konsekvensen att man får åka till en skola där plats inte finns. Det är inte bra för helheten och inte bra för familjerna. Det har också varit mycket skriverier genom åren om orimligheter med hållplatser där barn får gå flera kilometer. Det är inte bra och det väcker ont blod. 

Är ni ett landsbygdsparti numera?

– Inte ett renodlat, men vi behöver ha en levande landsbygd. Vi ser att det finns potential till inflyttning på landet utan att göra dyra investeringar. Det finns bostäder att tillgå egentligen och därför har vi flera gånger velat inventera tomma fastigheter på landsbygden. Men det betyder inte att vi inte prioriterat staden. Vi är för båda.

Lars Johansson är besviken på inte minst Centerpartiet under den här mandatperioden.

– Det var mycket landsbygdsfokus från Centerpartiet i skoldebatten, men vi har inte sett någon utveckling alls den här mandatperioden. Vi har ett antal skolor där utvecklingen går åt helt fel håll och med för lågt elevunderlag går det till slut inte längre.

Tror på ändringsbudget efter valet

Lars Johansson tror att det blir svårt att få igenom något vid budgetbeslutet i fullmäktige senare i juni.

– Men vi har anpassat oss för att snabbt kunna göra ändringar och allt är genomförbart redan till 2023. Ger valresultatet oss möjlighet kan hela vårt budgetförslag arbetas in i en ändringsbudget i höst. Vi är beredda på maktskifte. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: