Annons:

Sök

Annons:

Energiministern besökte Målilla och Vimmerby:

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar besökte både Målilla och Vimmerby på tisdagen. Foto: Simon Henriksson

Energiministern besökte Målilla och Vimmerby: "Vi behöver kärnkraften"

Elpriserna slår stenhårt mot flera företag i södra Sverige. Delar av Hultsfreds kommun ligger i elområde 3 och andra delar i område 4.
– Det är rimligt att jobba mot jämna, lika och låga priser i Sverige, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).

Annons:

Elkris och valrörelse. Då besökte energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar flera delar av Kalmar län. I vårt område besökte han HS Powdercoating, Järnforsens Plåtslageri och Åbro Bryggeri. 

Besöket hos HS Powdercoating och Järnforsens Plåtslageri beror på att de båda företagen ligger i samma kommun, men i olika elområden. 

Det gör att elpriserna är klart värre för HS Powdercoating jämfört med Järnforsens Plåtslageri. Khashayar Farmanbar (S) svarade så här på frågan om vad han tänker om att två företag i samma kommun har så olika förutsättningar.

– Jag tycker det är rimligt att jobba mot jämna, lika och låga priser i hela Sverige. Nu jobbar vi stenhårt för att bygga förbi kapacitetsbristen som gör att vi har elprisområden. Det är därför vi vill halvera tillståndsprocessen, för att snabbare kunna bygga. Svenska kraftnät har möjlighet att snabbt kunna bygga ut om tillståndsprocessen halveras, säger han.

Att kunna halvera tillståndsprocessen fram till 2025 återkommer Khashayar Farmanbar till flera gånger.

– Pengarna är inte problemet när det gäller överföringsbristen. Bekymret är de långa tillståndsprocesserna och allmänhetens acceptans, när varje kabel överklagas. Vi har tagit en proposition till riksdagen om att halvera tillståndsprocessen till 2025. Då skulle man kunna ha halva den tillståndsprocess vi har nu, för vi har vansinnigt många tillstånd som ska göras för att bygga ny elnätskapacitet. Vi måste också prata om allmänhetens acceptans för tillståndsprocessen. Vill man ha industrier, mer skatteintäkter, att fastighetsvärdena ökar, att utflyttningsorter blir inflyttningsorter – då kanske man får se en 400-kilosvoltsledning någonstans i skogen. 

Pekar ut Putin

Orsaken till att det är historiskt höga elpriser i Sverige går åsikterna isär kring. Khashayar Farmanbar vet vem han ser som syndabock.

– Vi har en allvarlig situation i hela Europa. Det var i augusti förra året som Rysslands energikrig mot hela Europa påbörjades. I februari kom invasionen av Ukraina. Vi jobbar stenhårt för att förbättra läget, men vi måste också förstå vad prisökningen beror på. Frankrike har problem med sin export, har dragit ner på kärnkraften på grund av värmen och då blir det brist. Egentligen har vi ingen akut elbrist i Sverige och vi har presenterat en lösning där 60 miljarder kronor ska gå till svenska hushåll och företag. Hälften ska gå till företag och vi är det enda parti som kommit med en lösning som riktar sig till både hushåll och företag. Det gör vi för att de ska kunna ha anställda kvar och inte behöva höja priserna för mycket på grund av Putins energikrig mot Europa. Vi ska göra allt vi kan för att svenska hushåll och svenska företag ska klara av det.

Hur orolig är du för att små, medelstora eller stora företag ska gå under i södra Sverige?

– Läget är allvarligt i hela Europa och jag tror och hoppas att man till viss del kan förklara för sina kunder att det är höga priser nu. Även om det är höga priser i zon 4 så är det låga priser jämfört med Danmark, Tyskland, Norge och Frankrike. Därför hoppas jag att företagen kan få ut de kostnaderna och att de får hjälp av den stora återföringsbäringen som vi presenterat. 

Men det är inte bara andra europeiska företag man konkurrerar med. Skillnaderna mellan norr och söder i Sverige just nu är enorma.

– I vårt uppdrag, när det gäller de här 60 miljarderna, som kan bli mer, ska det gå till de företag som betalat mest. Det innebär att företag i södra Sverige ska få mer tillbaka i återbäring. 

"Behöver alla tre delar"

Energi- och digitaliseringsministern menar att bolag står på kö i södra Sverige för att bygga havsbaserad vindkraft.

– Bara i södra Sverige står man på kö för att bygga havsbaserad vindkraft som motsvarar 2,5 gånger mer än hela Sverige förbrukar per år. Det är tillståndsprocesserna som är en utmaning samt allmänhetens acceptans. Varenda kabel kan inte överklagas. På kort sikt handlar det om solenergi, kraftvärme och energieffektivsering för att få ned priserna. På medellång sikt är det vindkraft till havs och att stärka vattenkraften. På lång sikt är det kärnkraften. Vi har presenterat en plan för alla tre och de kommer i olika delar. Men alla partier måste prata med varandra och det måste ske nu.

Men kärnkraften ligger långt fram och krisen i södra Sverige är nu? 

– Ja, och de snabba lösningarna är sol, kraftvärme och energieffektivsering. Vi behöver alla tre delar och att ställa dem mot varandra skadar energin. Jacob Wallenberg sa för nio månader sedan att han kan tänka sig att investera i kärnkraft om han får långsiktiga villkor av politiken. Därför har vi bjudit in alla partier över blockgränserna till samtal för att skapa långsiktiga villkor för de som ska investera.

Inte politikens fel

Det är inte politikens fel att kärnkraftsreaktorer har lagts ned, menar energi- och digitaliseringsministern.

– Det brukar sägas så, men lyssnar man med styrelseordförande och vd då för de här bolagen, så har de aldrig fått ett politiskt samtal om att lägga ned kärnkraften. Då hade vi all time low-priser för el. Därför var det en väldigt dyr investering att satsa i kärnkraft. Det togs affärsmässiga beslut under dåvarande förhållanden. Ibland tar man upp effektskatten och den infördes först år 2000. Den höjdes i början av Reinfeldts regering och avskaffades först av Stefan Löfvens regering 2016. Inte heller då var det affäsmässigt försvarbart att bygga vidare, då elpriserna var så låga. Nu har vi ett annat läge, säger Khashayar Farmanbar.

Efter besöket i Målilla åkte Khashayar Farmanbar vidare till Åbro Bryggeri i Vimmerby för att ta del av deras satsning på solceller. Han fortsatte sedan med att knacka dörr i Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: