Annons:

Sök

Annons:

MP vill köpa buss för att ta skolungdomar till kulturinstitutioner –

Max Troéndle och Caroline Axelsson vill ta tillbaka Miljöpartiet till regionfullmäktige. Foto: Simon Henriksson

MP vill köpa buss för att ta skolungdomar till kulturinstitutioner – "Viktigt att bli invalda igen"

Miljöpartiet ramlade ur regionfullmäktige i förra valet. Nu vill man ta sig tillbaka genom satsningar på sjukvården, regional utveckling och hållbarhet. 

Annons:

Valet 2018 blev en mardröm för Miljöpartiet i Region Kalmar län. Nu har man kunnat slicka såren i fyra år och är redo att försöka vinna väljarnas förtroende på nytt. 

Partiet har lanserat ett stort valmanifest med en lång rad punkter. MP vill se mer resurser till primärvården. 

– Det är viktigt för primärvården avlastar akuten och mycket har gått åt helt fel. Vi vill också att tandvården ska omfattas i högkostnadsskyddet. Utan personalen stannar vården och därför vill vi anställa fler, höja lönerna och inom både akutverksamheten och BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) vill vi sänka normalarbetstiden. Vi vill också minska toppstyrningen och öka medarbetarinflytandet, säger Max Troéndle och Caroline Axelsson, parets språkrör i länet.

Det ska bland annat finansieras genom att se över dyra och krångliga IT-system, få ned kostnaden för hyrpersonal men framför allt genom ökade statsbidrag.

"Pressad arbetssituation"

Nyligen besökte man barn- och ungdomspsykiatrin i Västervik. 

– Det är en väldigt tuff arbetssituation där och man hade behövt vara dubbelt så många. Nu är köerna så långa att det blir ännu mer pressat. Vi vill att man ska få möjligheten att återhämta sig och ägna sig åt sina fritidsintressen också, istället för att jobba åtta timmar. Som läget är nu sliter vi ut personalen, säger Caroline Axelsson och tar ett oroväckande exempel:

– En person som pluggade på en läkarlinje blev avrådd från att jobba inom BUP i länet. Det beror på att man låtit BUP fallera så länge och det är ett rykte som sprider sig. 

Vad kan man mer göra för att locka personal?

– Det handlar om scheman och att låta arbetstagarna få vara delaktiga. Som läget är nu har man sjukhuskläder på sig. Det blir som Scrubs och ingen vet varför. Det bara kom uppifrån.

Vill stoppa flygplatssatsningar

Miljöpartiet vill även göra stora satsningar på kulturen, bland annat genom att anställa en kultursamordnare som jobbar länsövergripande med att få skolklasser att åka runt på länets kulturinstitutioner.

– Det är tänkt att skolklasser ska kunna utnyttja det genom att åka med KLT. Det är tufft för lärarna att hinna med det också, så därför vill vi anställa en kultursamordnare och ha en egen kulturbuss bara för skolklasserna. Det skulle ge ett ökat välmående och överlag vill vi använda kulturen för att bidra till en bättre må bra-kultur.

Sänkta biljettpriser i kollektivtrafiken är ett annat vallöfte från Miljöpartiet, som också vill prioritera en upprustning av Stångådals- samt Tjustbanan ordentligt.

– Banan får inte förfalla helt. Vi går också till val på att stoppa subventioner till flyglinjer. Man har lagt 80 miljoner kronor på en subventionerad flyglinje till Frankfurt. Att lägga så mycket pengar för det transportmedel med mest utsläpp istället för kampanjer på biljettpriset på KLT går verkligen att ifrågasätta, säger Max Troéndle, som toppar regionlistan, och fortsätter:

– Det är också en rättvisefråga och det klassiska "vad fan får jag för pengarna?", kan verkligen ställas här i norr. Det är mycket skattemedel till en flyglinje som en väldigt liten del kommer använda.

Vill ni sälja flygplatsen?

– Nu har man köpt halva och man kommer inte kunna sälja halva för 80 för miljoner. Det vi vill är absolut att stoppa pengar till ytterligare subventioner. 

Vill se rödgrönt styre

Miljöpartiet vill bygga ut den lokala energiproduktionen genom havsbaserad vindkraft utanför Oskarshamn.

– Man kan återanvända turbiner från kärnkraftverket. Hela infrastrukturen finns där och det är verkligen smidigt. 

MP:s mål är att åter få minst ett mandat i regionen och då vill man samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Partiet kan också tänka sig att samarbeta med Centerpartiet.

– Nu ger vi besked i maktfrågan. En röst på Miljöpartiet är en röst för ett rödgrönt styre. Vi vill med våra mandat säkra ett fortsatt S-lett styre. Vill man ha det bör man rösta in MP i regionen igen. För Miljöpartiet är det viktigt med god vård, inte företags vinster. Vi vill fortsätta samarbetet vi haft med S och V och hålla borta högerpartierna och SD från makten. En röst på miljöpartiet är röst för en aktiv klimatpolitik, stärkt välfärd och ett fortsatt S-lett styre, säger Max Troéndle och Caroline Axelsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: