Riksteaterns Lars Johansson och Linnéa Nestor ser fram emot föreställningen Brats Carnival.
Foto: Jakob Karlsson
Johansson beskrev det som ett vägskäl: antingen behövdes nya personer i styrelsen eller så kanske det var dags att lägga ned föreningen i Vimmerby. Som tur var blev det alternativ nummer ett.
– Det var frågan om vi skulle överleva, men tack vare Linnéa fick vi en ny injektion. Det har blivit en nystart. Jag hoppas att vi kan få in ännu fler medlemmar och att vi kan erbjuda tre föreställningar per termin.
I styrelsen har Hanna Meijer, Tove Samuelsson och Nathalie Frisk tillkommit. Efter en del funderingar bestämde sig Linnéa Nestor för att greppa ordförandeklubban.
– Det var lite så att det inte fanns något alternativ, men till slut kände jag: vad kan hända? Jag kan väl inte åka in i fängelse? Jag tyckte om att gå på föreställningarna och kände mig lite hög efteråt och nu när får engagera mig tycker jag att det är jättekul. Inför nästa föreställning är vi väldigt peppade, berättar Nestor.
Hoppas på fullsatt
Hyllade Brats Carnival kommer till teatern i Kulturskolan den 24 september och redan nu är över 100 biljetter sålda – en ovanlig nivå för Riksteatern.
– Det är inte ovanligt med 30 åskådare, men nu hoppas vi på fullsatt. Det är en tacksam föreställning för alla åldrar och för hela familjen.
Beror det stora intresset på ert arbete eller föreställningen?
– Jag tror att det är en kombi, men det är en väldigt färgsprakande föreställning för alla åldrar. väldigt tacksam att jobba me en förestälnign som är så färgsprkaden och för alla åldrar.
Brats Carnival kommer ursprungligen från Australien – men sätts nu upp i Sverige. Utöver ensemblen från Australien har man kryddat med svenska dragartisten Robert Fux som konferencier.
– Med tanke på akrobatiken är det en föreställning som kräver en ordentlig scen och det är tack vare teaterlokalen som de kan komma hit. Det här är enda föreställningen de gör i Kalmar län och det känns extra kul, säger Johansson.
Nestor beskriver föreställningen som queer cirkuspunk:
– Jag vet att människor som sett den berättat att barn fått en ny bild av vad en manlig superhjälte är och den breddar lite vad som är coolt och vad som är manligt. Det känns väldigt kul att kunna ta hit det.
Landsbygdsshow i Frödinge
Utöver Brats Carnival arrangerar Riksteatern även en föreställning i Frödinge Bygdegård i början av november. Då blir det något helt annat. Samantha Ohlanders ”Landsbygdsupproret” blandar landsbygdspolitik och -villkor med folkmusik.
– Det är ett politiskt manifest för landsbygden som alternativ till vårt sätt att leva. Det är en föreställning med mycket musik och det blir också väldigt häftigt, berättar Lars Johansson.
Utöver det har Riksteatern hjälp av en nystartad FB-grupp där ideella krafter kan organisera sig.
– Många vill engagera sig, men kanske inte sitta i styrelsen och ha något ansvar och då finns den gruppen. Det är väldigt värdefullt för oss, säger Linnéa Nestor.
Riskteatern har ett kommunalt stöd på 25 000 kronor per år och cirka 50 medlemmar.
– Vi behöver mer folk och medlemmar. Vi går alltid back på en föreställning och behöver locka hit mer folk.
Varför är det svårt att få hit folk?
– Kulturintresset är inte jättestort och man är lite osäker om man inte är van vid att gå på teater. Sedan har vi haft lite svårt att nå ut också. Det är framförallt tråkigt om personer missar en föreställning för att de inte vet om att den finns.