Micael Glennfalks korståg mot kommunens bygglovshantering fortsätter. På en presskonferens i dag dömde han ut systemet, nämnden, förvaltningschefen – och kommunchefen Carolina Leijonram.
– På måndag har det gått sju veckor sedan mitt ärende blev komplett, det borde ha tagit 24 timmar, säger han.
Vacker blev den, Karaktärshotellets vinterträdgård. Den har nu varit uppförd i mer än en månad – men den är fortfarande olaglig. Företaget har ännu inte fått bygglov – och nämnden beslutade om en sanktionsavgift på knappt 25 000 kronor (25 procent av vad förvaltningen föreslog) i början av maj.
På en skylt lovar hotellet gästerna att trädgården ska vara klar i maj månad.
– Den får jag ta ner nu, suckar Micael Glennfalk och konstaterar att han fortfarande får vänta på det bygglov som han sökte i mitten av december 2016.
"Jag som har fullt ansvar"
Det är därifrån som de många turerna i ärendet börjar. Förvaltningen krävde att ärendet skulle kompletteras, men det missade Karaktärshotellets (som ägs och drivs av Micael Glennfalk) arkitekt och när företaget påbörjade byggnationen i april förutsatte man att bygglovet är klart.
Det var det inte – processen hade inte ens börjat. Förvaltningen börjar inte arbeta med ärenden förrän de är kompletta och Karaktärshotellets ärende blir komplett först 16 april, när missen kommer upp till ytan. Då är byggnationen redan klar – utan att bygglovet beviljats.
– Det var en hanteringsmiss och inte mitt fel som byggherre, men det är jag som har fullt ansvar för det. Allting rullade på och jag hade mycket att göra, jag anlitade en konsult och litade på att allting var klart. Det fanns inte i mitt huvud att vi inte hade bygglov när vi började. Formellt har jag begått ett fel även om det inte var medvetet och jag kommer inte överklaga avgiften, men den är en jäkla smäll.
Är du självkritisk när det gäller den delen?
– Jag är van vid att ha väldigt stark tillit till de jag jobbar med. Jag har haft 16 bolag som mest och skriver på deklarationer som är väldigt tjocka. Jag kan inte sitta och kolla och kolla, utan man litar på en konsult. Däremot tog det två veckor för nämnden att ta upp sanktionsavgiften medan näringslivet får vänta tio veckor. Är det viktigt att få in pengarna eller vad handlar det om?
"Handlar om cheferna"
Den 16 april kompletterade Karaktärshotellet sin ansökan, ärendet är komplett och inte tillräckligt komplicerat för att behöva gå upp för avgörande i nämnden. Men veckorna går och i dag, den 1 juni, har hotellet ännu inte fått något bygglov. På måndag har sju veckor passerat – men det ska förstås påpekas att kommunerna, enligt lagen, har tio veckor på sig att bevilja bygglov från det datum ett ärende är komplett.
I vinterträdgården står en ensam stol utställd. Utrymmet får inte möbleras och tas i bruk förrän slutbeskedet givits – vilket innebär ytterligare en barriär innan byggnationen tas i bruk.
– På samma nämndssammanträde frågade bygginspektören om hen skulle ta mitt ärende, men nämnden sa nej och hävdar att det är 15 före i kön. Ärendet var klart till 95 procent i mitten av december och helt klart den 16 april, det är bara att stämpla ett papper. Jag har inget emot byggnadsinspektören, utan det handlar om cheferna ända upp till Carolina Leijonram. Det finns ingen ordning i byggnadsförvaltningen, det har blivit sådan byråkrati att det är fruktansvärt.
Redan i höstas, i samband med ett annat ärende för sitt eget bolag, föreslog Glennfalk en snabbkassa för delegationsärenden.
– Mitt ärende borde ta 24 timmar efter att det var komplett. Varför har man ingen snabbkassa? Varför säger man inte att delegationsärenden ska gå snabbt? Allting är klart, varför tar det så lång tid? Man säger att det är värre i Västervik, men jag skiter i jämförelser. Vi kan säkert jämföra med Somalia och vara jätteduktiga, men det måste handla om hur bra Vimmerby ska vara? Det här är näringslivets viktigaste fråga. Vi hade hotellet fullt under Kristi Himmelsfärdshelgen, men vi kan inte få igång det här. Det här pekar tydligt på hur byråkratiskt det blivit. Man ser inte näringslivets behov.
Kritisk mot Leijonram
Glennfalk är kritisk mot kommunchefen Carolina Leijonram.
– Det är förvaltningschefen som organiserar denna byråkrati och kommunchefen som godkänner denna byråkrati. Carolina Lejonram säger att man måste ha tillit och att det är en myndighetsutövning, men hon missar några saker. Tillit är något som många i kommunen tar till för att själva fly från att behöva blanda sig i beslut från underordnad. Ska du ha tillit som ledare måste du identifiera all kompetens, du kan inte ha tillit till en praoelev, du kan inte ha tillit till en organisation där kunderna klagar.
Har du förståelse för att man tar ärendena i den takt de kommer in?
– Ja, om man har två köer. Skapar man två köer är det rättvist. Likställighet inför lagen innebär inte att företaget och enskilda ska drabbas av ett byråkratiskt regelverk. Det är inte rimligt att Åbro ska behöva vänta på ett bygglov till efter sommaren om det är 50 jobb på spel. Det ska vara en kö för delegationsärenden och en för nämndssammanträdesärenden.
I det här fallet skulle ju ditt ärende i så fall gå före ditt hypotetiska Åbro-exempel om det fanns två köer?
– Nej, för nämnden har ett sammanträde i månaden. Tjänstemännen har åtta per dag.
Men det är ju ända samma tjänstemän som bereder ärenden till nämnden?
– Ja, men i ärenden på delegation finns inget krångligt. Det är därför det finns delegation.
Men den tiden som ska läggas på de ärendena måste ju tas från andra ärenden?
– Ett komplicerat ärende till nämnden tar så lång tid förberedda att de är beredda på det. Delegationsärenden är enkla, det är småföretagare och folk i gemen. Det här kan förvaltningschefen organisera i två olika köer.
Oavsett hur man gör kommer ju någon få vänta?
– Nej, det tycker jag inte. De skulle kunna hantera alla ärenden på en vecka om de satte dit tio man till. Det handlar om att tillsätta resurser.
Är det rimligt?
– Nämnden fick en miljon över, det räcker till två personer till i alla fall. Carolina Leijonram måste ta sitt ansvar för hur organisationen fungerar, det är hennes uppdrag. Hon borde se att näringslivet lider av att det är så lång handläggningstid för bygglov. Kommunen kunde verkligen ha hjälpt mig, men jag ska stå i kö istället. De lägger tid på att handlägga ett brev om att jag inte får möblera, men inte att ge mig bygglovet. De har monopol på det här området och då har man ett jäkla ansvar, annars är man en öststat.
Anser du att du begär förtur i det här ärendet?
– Du uppfattar inte det här rätt, jag begär snabb handläggning.
Ska du ha två olika köer kommer ju några ärenden hamna bakom ditt?
– Nej, gör en kö nummer två med delegationsärenden. Jag är på 15:e plats nu, får man en kö för delegationsärenden så kanske jag är fyra. Jag accepterar att vara sist i kön, men jag vill ha snabb handläggning. Det får man om man gör en snabbkassa med delegationsärenden.
Alla delegationsärenden ska gå före större ärenden?
– Nej, man handlägger dem samtidigt. Det är en organisationsfråga.
Oavsett kan ju bara en tjänsteman jobba med ett ärende åt gången?
– Men vad har det för betydelse? Jag tycker att man kan jobba med tre-fyra ärenden samtidigt, man måste kunna ha flera bollar i luften. De gör inte så, utan man utnyttjar de tio veckorna som man har och man ger sig själv en vecka till för att man inte öppnar posten. Kan de inte organisera två köer så får de anställa mer folk. På måndag har det gått sju veckor för mitt ärende. Det är klart att något är fel.
"Jantekulturen lever starkt"
Det förra kommunalrådet, som sitter kvar som moderat ledamot i fullmäktige, fick kritik av partikollegan Tomas Peterson efter att han än en gång tagit upp bygglovsfrågan i fullmäktige i måndags. Peterson kallade agerande för olämpligt.
– Jag kan förstå att Tomas säger det för jantekulturen lever väldigt starkt. Jag gick med i politiken för att påverka och jag har flera som är drabbade av det här. Jag tog mitt fall för att jag kan det bäst, men det finns flera vittnesmål. Jag skulle vilja ha en anonym undersökning som en konsult gör.
Kommer du driva någon fråga som du själv inte har något intresse i under resten av mandatperioden?
– Nej. Jag har två taskiga val: Det ena är att vara kvar som politiker, då kan jag påverka, men ska jag inte kunna ta ärenden som rör mig själv? Det andra är att gå ut och bli samhällskritiker och ha en ständig frustration. Det är två dåliga val. Och det här är inte mitt privatärende, det är mitt jobb. Kan inte jag ta upp det så kan ingen lärare sitta i fullmäktige och disktuera skolfrågor. Men man är alltid snabb med att säga ajabaja i Vimmerby. Tomas går på budbäraren i stället för budskapet. Vad tycker han om det jag sa? Det är den frågan som borde ställas.
Reagerar han inte snarare på att så stor del av ditt politiska engangemang går till en fråga som du har ett egenintresse i?
– Jag gör mycket annat, jag är inne i alla frågor på gruppmötena. Där säger jag vad jag tycker i alla frågor.
"Ska inte behöva vara såhär"
När Karaktärshotellet kan öppna sin vinterträdgård är ovisst. Efter bygglovet krävs även slutbesiktning innan utrymmet får möbleras.
– Jag kan inte sälja något där inne, jag har kostnader för magasinering och gästerna undrar vad som händer. Jag står ut, men det ska inte behöva vara så här i Vimmerby. Jag är sån Vimmerbypatriot och tycker att det är så synd att det ska vara så här. Man tar inte tag i den viktigaste näringslivsfrågan man har.
Carolina Leijonram har fått möjlighet att bemöta kritiken, men gett följande besked i ett mejl:
"Jag har arbetat under Micael Glennfalks ledning i cirka fem år. Han känner väl till inriktningen på mitt arbete och vad min avsikt är och hur jag arbetar för att skapa goda resultat i Vimmerby kommun utifrån mitt uppdrag. Jag avstår från att offentligt gå i debatt med min tidigare ledning och därför tackar jag nej till att ställa upp på en intervju."
Miljö- och byggnadschefen Anders Helgée hade inte tid med en intervju i dag, men lovade att återkomma under morgondagen.