Annons:

Sök

Annons:

Aviserar redan nu om förväntat mångmiljonminus 2023:

Peter Karlsson är ordförande i barn- och utbildningsnämnden som redan nu aviserar om ett becksvart 2023. Foto: Arkivbild

Aviserar redan nu om förväntat mångmiljonminus 2023: "Vill varsko dem"

Redan nu spår barn- och utbildningsnämnden ett becksvart 2023. I en skrivelse till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige varnar man för ett mångmiljonunderskott nästa år.
– Vi vill påtala det här, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Inte ens 2022 är över ännu. Men redan nu ser barn- och utbildningsnämnden att 2023 kan bli ett miserabelt år ekonomiskt. Det förmodade underskottet väntas bli motsvarande 15 miljoner kronor. 

Nu vill man underrätta både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om det bekymmersamma läget.

– Vi har skickat en skrivelse dit för att vi redan nu vill varsko dem om att vi kommer få stora problem att hålla budgeten, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Under budgetdialogen inför 2023 menade barn- och utbildningsnämnden att man hade ett behov av en ramförstärkning på elva miljoner kronor. Förstärkningen skulle nyttjas för att täcka ökade kostnader för interkommunala ersättningar, inrättandet av en familjecentral samt inom grund- och gymnasiesärskolan på grund av en stor elevökning.

Totalt sett, trots utökning av budgeten för särskolan och kompensation för inrättandet av familjecentralen, så blir utfallet en reducerad budgetram. 

– Vi vill påtala det här redan nu. Vi har försökt att effektivisera och har gjort det vi har kunnat på många områden. Det är svårt att hitta ytterligare mindre effektiviseringar, utan nu är det större penseldrag vi behöver dra.

Ska få en genomlysning

Ett av den nya majoritetens första besked var att man inte kommer lägga ned några skolor. Det berättade man på sin första gemensamma pressträff i förra veckan.

Vad kan ni göra då?

– Vi ska få en genomlysning med den nya majoriteten kring ekonomin och sätta oss med det direkt. Det finns möjlighet att omfördela redan nu i höst, om kommunfullmäktige skulle vilja det. Samtidigt är det inte bara vi som har de här problemen, så jag har inte så stora förhoppningar om att vi ska få mer pengar i en ramändring vid decembermötet. Socialnämnden har ännu större behov än vi har, säger Peter Karlsson (C). 

Ökar möjligheterna för en ramförstärkning med de nya samarbetspartierna?

– Vi sitter i samma skuta, tror jag. Vi har inga andra lösningar och jag tror inte det, men man kan alltid hoppas. Det är väldigt tuffa år för hela kommunen framåt. Med det här brevet vill vi markera att det kommer bli tufft. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: