Annons:

Sök

Annons:

Kommunal sätter press efter debatten:

Kommunal sätter press på Vimmerbys nya majoritet. "Handslaget gäller", säger Petra Dahlström Wall.

Kommunal sätter press efter debatten: "Handslaget gäller"

Socialdemokraterna anklagas för att ha brutit vallöftet om arbetsskor av både Moderaterna och Kristdemokraterna. Även Kommunal sätter press. 
– Handslaget gäller, säger Kommunals ordförande Petra Dahlström Wall.

Annons:

När den omarbetade budgeten för 2023 skulle tas i fullmäktige under julveckan handlade mycket av debatten om arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen. 

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blev kritiserade av Moderaterna och Kristdemokraterna för att ha brutit sitt vallöfte kring arbetsskorna. 

– Med vår budget skulle Helen Nilsson kunnat hålla sitt vallöfte om arbetsskor. Jag ställer en fråga för Kommunals medlemmars räkning. Vad blev det av arbetsskorna du lovade inför valet med ett handslag? Det var det första du skulle ta tag i efter valet när du kom till makten. Nu finns det inga pengar till det i budgeten. Jag tror Kommunals medlemmar vill veta var pengarna tog vägen, sa Niklas Gustafsson (M).

Ola Gustafsson var inte mindre kritisk.

– Ni lovade att införa det om ni vann valet. Om ni vann valet kan man väl diskutera, men ni sitter i majoriteten. Jag noterar att "det första steget" inte finns med som konkret åtgärd i budgeten. Det är uppseendeväckande.

"Vill grotta ned oss"

Helen Nilsson (S) säger dock till vår tidning att löftet gäller.

– Det kan man lita på. Både vi och Vänsterpartiet har gått ut och talat om att personalen behöver arbetsskor för frisktalens skull. Det handlar lika mycket om det fysiska som det psykiska och det sociala. Där är arbetsskorna en del av det.

En miljon kronor läggs på att vända trenden med höga sjuktal efter budgetbeslutet nyligen.

– Vi sätter av en miljon för att komma tillrätta med det. Vi börjar där. Vi kan inte säga exakt när eller hur satsningen på arbetsskor kommer. Vi har inte tillträtt i socialnämnden ännu, men vi påbörjar resan 1 januari. Vi tycker inte att den förra utredningen var tillfylles riktigt och nu vill vi göra en ny.

Hur länge kan det dröja?

– Vi börjar resan i januari. Vi vet inte exakt hur det ska formuleras eller kosta och kan inte sätta en peng för det. Vi vill också invänta vad vi får från nationell nivå. Vi vet att vi skulle behöva ganska mycket pengar och får se vad vi kan göra med dem. Annars får vi hitta andra pengar.

Blir det arbetsskor under 2023?

– Det tänker jag. Jag har redan varit i kontakt med Kalmar för att se hur de har gjort. Nu behöver man utreda från tjänstemannahåll. Vi vill grotta ned oss i det här.

Handslaget gäller

Kommunals ordförande Petra Dahlström Wall har följt debatten i politiken.

– Har man lovat så har man lovat. Vi kommer ifrågasätta om det inte händer. De säger att de ska ta upp det och vi förutsätter att ett handslag gäller. Vi kommer ligga på om det, att de tittar över det och att det som är sagt gäller, säger hon. 

Vad tänker du om att det inte fanns med bland satsningarna nu?

– Jag tänker att de undersöker det och att man har sig med det. Våra medarbetare kan inte jobba ihjäl sig och det är en annan sak jag tänker att man har med sig. Vi förutsätter att det kommer finnas med i budget. 

Vad tänker du om det inte blir av under 2023 utan först 2024?

– Det går vi inte med på. Då får de prioritera om. Handslaget gäller fortfarande. Annars vore det ett jättestort svek, säger Dahlström Wall.

Helen Nilsson slår dock ifrån sig alla anklagelser om att ha brutit ett vallöfte.

– Nej, vi sitter inte ens i majoritet ännu. Då kan det inte vara så. Men det är trevligt att både Niklas och Ola har vaknat helt plötsligt i den här frågan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: