Annons:

Sök

Annons:

Förhandlingarna om förskjuten semester strandade direkt:

Förhandlingarna mellan Kommunal och kommunen strandade redan innan de ens hunnit börja. Foto: MostPhotos

Förhandlingarna om förskjuten semester strandade direkt: "Så långt från varandra"

Det blev aldrig ens några regelrätta förhandlingar. Innan man ens hunnit påbörja dem på allvar tog det stopp mellan kommunen och facket om semesteravtal för 2023.
– Vi står långt från varandra, säger Robert Lindström, chef för bemanningsenheten. 

Annons:

2022 körde förhandlingarna fast tidigt. Historien upprepade sig i år också. Innan man ens hunnit sätta sig i regelrätta förhandlingarna stod det klart att kommunen och Kommunal inte kunde komma överens om ett semesteravtal inför sommarperioden.

Semesteravtalet handlar om att möjliggöra för anställda inom vård- och omsorg att skjuta på sin semester mot ersättning. Det ska då också läsa personalbristen under semesterperioden.

– Det blev aldrig några regelrätta MBL-förhandlingar. Vi hade några sittningar, men står långt från varandra. Då det fanns ingen anledning att gå vidare, säger Robert Lindström, chef för bemanningsenheten i kommunen.

Hur långt från varandra är ni?

– Jag ska inte värdera något. Vi har tittat på de avtal som finns runt omkring oss och haft det som utgångspunkt. Kommunal känner att de vill uppnå andra delar och vi står inte nära varandra. 

Vad tänker du om att det här är andra året i rad?

– Vi hittade en uppgörelse på sluttampen förra sommaren. Vi ville undvika det nu och därför startade vi processen tidigt för att kunna hitta en modell. Tidigare har det var lite mer av stundens lösningar, men nu har vi hoppats på en mer planerande modell.

"Hitta något hållbart"

Petra Dahlström Wall, ordförande för Kommunal, säger att man nu utgår från att det finns vikarier till sommaren.

– Det får vi förutsätta med tanke på hur man har agerat. Våra medlemmar behöver sin semester och vi vill inte ha ett semesteravtal egentligen. Eftersom det inte blev några förhandlingar, så får vi utgå från att de har vikarier så att det räcker, säger hon.

Tror du att det kan bli ett avtal i elfte timmen?

– Det är inget vi hört något om och det är inte hållbart. Vi vill hitta något mer hållbart.

Står ni långt från varandra?

– Vi har inte suttit ned och pratat om det egentligen. Arbetsgivaren kom med ett förslag och vi med vårt. Efter det har vi inte hört något, så då får man väl anta det. Finns det vikarier så behövs ju inget semesteravtal, så det får vi utgå från nu. Kruxet blir ju att det är samma problem på hösten, när medarbetarna ska ta ut sin semester, om det inte finns vikarier då heller.

Färre veckor – mer betalt

Kommunal vill ha färre veckor och mer betalt i avtalet. 

– Jag vill inte gå in på exakt vad det handlar om, men vi har gett ett förslag. Arbetsgivaren vill uppenbarligen inte prata om det förslaget. Man får ju diskutera och jämka sig fram till något, men nu har man valt att inte göra det. 

Tror du att ni kan återuppta förhandlingarna längre fram?

– Nej, det känns inte så. Nu räknar vi med att ingen ska behöva förskjuta sin semester.

Äve Robert Lindström säger att man nu utgår från någon överenskommelse inte kommer finnas.

– Utifrån det får vi försöka få ihop det. 

Hur ser bemanningsläget ut inför sommaren?

– Framåt augusti-september kan jag svara bra på det. Det finns inget år hittills där sommarplaneringen inte blivit färdig och jag hoppas att vi når det i år också. Oavsett hur bra söktryck vi har, så kan det hända saker i slutet av maj eller början av juni.

Runt 220 vikarier

Totalt handlar det om runt 220 vikarier som ska hittas för att kunna täcka upp för semester. 

– I nuläget handlar det om mellan 150 och 160. Vad som är anställningsbart går inte att säga. Vi har också varit i kontakt med alla som jobbade förra sommren. De behöver inte söka via systemet. Men vår målsättning är att lösa det här utan några avtal. Händer det saker, som gör att vi måste förändra eller vidta åtgärder, så utgår vi från allmänna bestämmelser och regelverk.

Är läget bättre än tidigare år?

– Jag kan inte säga att det varken ser bra, hyfsat eller dåligt ut. Det är först framåt mitten av maj jag kan göra det, när vi ser hur grundplåten ser ut. Det kan komma en jättedrive från tillverkningsindustrin och då blir vi av med tio till 15. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: