Annons:

Sök

Annons:

FLER TOMTER PLANERAS I VIMMERBY – HÄR ÄR DE

Fler tomter planeras i Vimmerby. Kommunstyrelsens arbetsutskott, där Helen Nilsson (S), sitter har begärt detaljplanering.

FLER TOMTER PLANERAS I VIMMERBY – HÄR ÄR DE

Vimmerby kommun planerar för fler bostäder i Vimmerby tätort. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat om detaljplanering av cirka 15 tomtområden.
– De senaste åren har vi jobbat hårt för att få fram tomter till vård, skola och näringsliv. De tomtområden vi tagit fram de senaste åren är näst intill fulla och det är roligt att många vill flytta hit och bo i vår kommun, säger Helen Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby lider av växtvärk och behöver fler bostäder.

Enligt den bostadsförsörjningsplan, som antogs av fullmäktige i maj månad, behövs mellan 25 till 50 nya lägenheter per år. Behovet till 2020 är 200 nya lägenheter, enligt konsulten Jonas T Sandelius, som ansåg att Vimmerby led av en stor bostadsbrist.

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott tagit beslut om detaljplanering av cirka 15 tomtområden i Vimmerby tätort. En anledning är att både näringslivet och offentlig sektor behöver arbetskraft. 

– I dag är vi en inpendlingskommun och vi måste ha alternativ att erbjuda när människor söker sig hit. Vill de bosätta sig i kommunen ska de ha den möjligheten, säger Tomas Peterson, kommunstyrelsens ordförande.

"Bra och effektivt"

I våras fick miljö- och byggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på områden där förtätning kan vara möjlig utan att störa det befintliga området för mycket. Sedan dess har områdena diskuterats i de politiska grupperna – och i tisdags valde man slutligen ut de tomter man vill gå vidare med.

– Förtätning av tätorten är ett bra och effektivt sätt att skapa bostadsmöjligheter utan att göra för stor inverkan. Tanken är att förtätningen inte ska påverka nuvarande område för mycket men heller inte kosta för mycket. I de områden vi tittar på finns redan idag befintlig infrastruktur, säger Tomas Peterson.

– Vi är glada över att kunna presentera dessa satsningar på boende som skapar inflyttning till Vimmerby kommun. Det är också en satsning på näringslivet som är i behov av arbetskraft. Nu finns möjlighet att erbjuda boende för de som vill. Vi hoppas och tror att även våra medborgare tycker att det här är positivt. Det är många Vimmerbybor som drömmer om hus. Om de får den möjligheten får vi lediga lägenheter, vilket också behövs, säger Helen Nilsson.

Påbörjas efter sommaren

Arbetet med detalplanerna kommer att påbörjas efter sommaren.

– Under detaljplanearbetet kommer vi givetvis ta in synpunkter från alla berörda. Vi tar inget beslut innan det är gjort, säger Tomas Peterson.

Fakta

De områden som det kommer att begäras detaljplan på är:

Ekvägen/Villavägen (2 tomter)

Emils gränd (2 tomter)

Junibacksgatan/ Törnrosgatan (2 tomer)

Loarpsgatan (1 tomt)

Rådjursstigen (2 tomter)

Stenhultsgatan (1 tomt)

Vendledal (1 tomt)

Sandstensgatan (6 tomter)

Flintstensgatan (1 tomt)

Täljstensgatan (1 tomt)

Förlängning av Täljstensgatan (5-7 tomter)

Vattentornsgatan/ Domaregatan (4 tomter)

Skyttegatan (1-2 tomter)

Hökgatan (1 tomt)

Områden där en tomt skulle påverka området negativt har valts bort, likaså ytor där många ledningar finns nedlagda i marken, skriver kommunen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: