I flera intervjuer har det dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk sagt att fastigheten Eken var utdömd. Enligt socialchefen Anette Nilsson är det inte sant.
”Socialstyrelsen har aldrig dömt ut Eken”, skriver Nilsson i ett mejl till Dagens Vimmerby.
I flera intervjuer har Micael Glennfalk hävdat att fastigheten Eken var utdömd. I samband med sin avgång som kommunalråd sa han så här till Dagens Vimmerby:
– Sedan kom det investeringar som jag inte visste fanns med innan: Kraftvärmeverket, industrimark som var lovat sedan 2007 av Centerpartiet, Eken som var utdömt och utdömda förskolor, som jag var tvungen att åtgärda.
Även nuvarande kommunalrådet Helen Nilsson har samma bild.
– Anledningen till att vi sålde ut Eken är att det är en utdömd byggnad för äldreomsorg, sa hon till DV i torsdags.
"Finns inget sådant dokument"
Men någon formell handling som dömer ut byggnaden finns inte. Det blir åtminstone svaret när Dagens Vimmerby frågar socialchefen Anette Nilsson.
”Det finns inget sådant dokument. Socialstyrelsen har aldrig dömt ut Eken. Bristerna gällde arbetsmiljön för personalen med bland annat trånga toaletter och brukare som var i behov av hjälp”, skriver Nilsson i ett mejl till DV.
Att bygga om Eken bedömdes ha kostat för mycket och minskat antalet platser. Därför gick kommunen vidare med idén om att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende och byggde Vimarhaga och Borghaga för cirka 150 miljoner kronor.
Rejält billigare än värderingen
Någon beräkning för vad det skulle ha kostat att bygga om Eken gjordes aldrig. Man gjorde inte heller någon utredning över andra användningsområden.
”Nej, det gjordes ingen beräkning eftersom planerna att bygga ut Eken avblåstes. En ombyggnad utan tillbyggnad hade minskat antalet platser för mycket”, skriver Anette Nilsson som inte känner inte till någon utredning som föranledde den slutsatsen.
2012 såldes Eken i ett paket med Båtbyggarskolan i Storebro för 5,01 miljoner – trots att den var värderad till elva miljoner av den värderingsfirma kommunen anlitat.
Det ska förstås nämnas att upphittad PBC i väggarna inte tagits med i värderingen.
”Inte varit uppe”
Dagens kommunalråd Helen Nilsson var oppositionsråd när Eken såldes.
– Den var utdömd av socialstyrelsen och socialnämnden hade fått ett vitesföreläggande, säger hon till Dagens Vimmerby när vi ställer frågor om Eken.
Enligt socialchefen har Socialstyrelsen aldrig dömt ut Eken.
– Har dom inte? Det är min uppfattning. Jag har en känsla av det.
Kommer du ihåg att du sett någon utredning av fastigheten där den döms ut?
– Nej, men det är den information som jag fått. Den var tvungen att byggas om och tio personer fick dela på en dusch. Den var inte lämpad för äldreboende. Som jag ser det är den utdömd.
Ser du någon skillnad mellan att hela fastigheten är utdömd och att fastigheten inte är lämplig för en viss verksamhet?
– Nej. I mina ögon är den utdömd. Så kan man inte bo i dag.
Men det skulle ju eventuellt gå att ha någon annan verksamhet i fastigheten även om den inte är lämplig som äldreboende?
– Absolut, men det har inte varit uppe till diskussion att göra om fastigheten. Inte under min tid.
Varifrån tror du informationen om att fastigheten skulle vara utdömd kommer?
– Jag tror att man såg att man inte kan bedriva äldreomsorg och att det inte var försvarbart. Som politiker kan man inte ha en sådan fastighet, det är inte acceptabelt. Vi var tvungna att bygga om och det gick inte.
”Gjorde rätt investering”
Micael Glennfalk själv säger så här:
– Den kanske inte var utdömd, men nästa gång man skulle ha sökt tillstånd hade den inte blivit godkänd. Om den var formellt utdömd eller inte vet jag inte, men det fanns investeringar som vi var tvungna att göra i Vimarhaga och Borghaga som inte fanns på Eken. Att rusta upp Eken hade kostat lika mycket som att bygga nytt. Det fanns miljöfarligt material i fogarna, taket läckte, vi behövde fler lägenheter och toaletterna saknade dusch.
Blir du förvånad över att Eken inte var utdömd?
– Det beror på hur du ställer frågan. Även om fastigheten inte var utdömd formellt sett så var den utdömd som arbetsplats och den var utdömd som boende med de krav man har i dag. En fastighet följer sin verksamhet, men Eken hade säkert funkat bra som bostad för teaterjobbare på ALV.
Var det rätt att sälja Eken för fem miljoner trots att fastigheten inte var utdömd?
– Vi gjorde rätt investering, sedan kan jag hålla med om att vi kunde ha fått mer för Eken, men en affär gör man vid varje enskild tidpunkt. Vi kunde ha satt Eken i malpåse, men Hermansson (Anders, som köpte fastigheten) sa att han skulle anställa 40-50 personer och det var självklart att köra på det. Sedan att han inte genomför det är en annan sak, vi hade ingen anledning att tro att det inte skulle bli något. Hermansson hade ett bra record och vi följde spelets regler.
”Mycket sämre”
Frågan om Eken har dykt upp igen sedan fastighetsägaren Agnig Xani AB, som köpte Eken av Hermansson för 12 miljoner, vill inleda en diskussion med kommunen.
Glennfalk anser inte att kommunne ska försöka köpa tillbaka fastigheten.
– Det tycker jag inte att den är värd. Är idén att det ska bli trygghetsboende tror jag inte på det. En kommun bygger alltid dyrare än en privat byggherre.
Hur ser du på förslaget om en förskola?
– Kommunen äger inte fastigheten, men jag kan se fördelar med det och det är en bra tomt. Jag tycker att förslaget om VOK är mycket sämre.
”Det är märkligt”
Ingela Nilsson Nachtweij vill utreda förutsättningarna för förskoleverksamhet i fastigheten. Hon blir överraskad av informationen om att Eken inte var utdömd.
– Det fick vi till oss, men jag vet inte av vem. Försäljningen gick ganska fort.
Hur ser du på att fastigheten inte var utdömd?
– Det är märkligt och det är viktigt att inte förhasta sig när man ska göra affärer. Vi var inte speciellt involverade i detaljerna, utan det var det dåvarande kommunalrådet (Micael Glennfalk) som hade hand om det om jag minns det rätt. Det fanns inte så mycket diskussion.