Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Glennfalk: ”Kommunstyrelsen måste jobba hårdare”

Moderaten Micael Glennfalk är kritisk mot den egna majoriteten. Foto: Jakob Karlsson

Glennfalk: ”Kommunstyrelsen måste jobba hårdare”

Moderaten Micael Glennfalk är kritisk till kommunstyrelsens sätt att hantera miljökatastrofen i Yxern. – Jag hoppas att kommunstyrelsen sätter ett större fokus och jobbar mycket hårdare med frågan, sa han alldeles nyss i fullmäktige.

Annons:

Vattennivån sjunker och sjunker i Yxern – och trots stort engagemang i frågan från flera håll blir det ingen lösning. Bedömare menar nu att läget i sjön är värre än någonsin. Bakgrunden är en gammal vattendom som medger det stora vattenuttaget ur sjön.

Majoritetsägare i Yxerns regleringsföretag, som styr vattennivån, är det kommunala bolaget Tekniska Verken, som ägs av Linköpings kommun. Tekniska Verken är delägare i elhandelsföretaget Bixia, som kommunen köper sin el av efter en upphandling från tidigare i år.

20 centimeter per vecka

Vimmerby kommun köper alltså el av det företag som är störst orsak till miljöförstörelsen av länets största insjö.

I en interpellation ställd till kommunalrådet Tomas Peterson (M) kritiserar Gudrun Brunegård (KD) undrar Brunegård varför det inte ställdes skarpare miljökrav i upphandlingen. Frågan diskuterades flitigt i kommunfullmäktige.

– Yxerns vattennivå sjunker med 20 centimeter per vecka just nu, enligt uppgifter. Det här är en pågående naturkatastrof som vi medverkar till. Vi kan ställa krav på att den leverantör vi köper av inte aktivt skadar miljön i Vimmerby kommun, sa Brunegård (KD).

”En viktig fråga”

Helen Nilsson (S) försvarade kommunens handlande och sa att Bixia uppfyllde kommunens krav och att ett krav på att inte förstöra Yxern strider mot EU:s upphandlingslagstiftning.

Då fick hon mothugg av oväntat håll. Moderaten Micael Glennfalk, tidigare kommunalrådskollega, var mycket kritisk mot majoritetens sätt att hantera frågan:

– Det här är en viktig fråga och jag tycker inte att den får tillräckligt stort utrymme i majoriteten. Det är en katastrof som håller på att hända och jag hoppas att kommunstyrelsen sätter ett större fokus och jobbar mycket hårdare med frågan. Man borde ha utnyttjat upphandlingen till att trycka på Bixia och jag tror att Vimmerbyborna anser att det hade varit ett nödvändigt krav när de ser hur Yxern ser ut.

Glennfalk tyckte även att Helen Nilsson skulle läsa på om EU:s regelverk:

­– Man kan mycket väl ställa krav. Likabehandlingen handlar om att man ska ge samma information, det har inte ett dugg att göra med att de får ha åverkan på en sjö.

”Värre än någonsin”

Nilsson (S) höll med sin före detta kollega:

– Du har rätt, Micael, vi ska sätta stort fokus på det. Vattendomar är att jämföra med lagstiftning och en ändrad reglering av en sjö får inte få negativa konsekvenser och ska beslutas av mark- och miljödomstolen. Vi har skickat frågan vidare till miljö- och byggförvaltningen för att de ska bedöma frågan ur ett miljöperspektiv, sa hon.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) anser att läget i Yxern snart kan komma att omfattas av en katastrofparagraf i miljöbalken, vilket kan tillåta åtgärder.

– Nu är det värre än någonsin, sa hon. 

Jakob Karlsson

Simon Henriksson

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: