Det är kris i barn- och utbildningsnämndens ekonomi. Men ännu har nämnden inte tidsatt utredningsuppdragen till förvaltningen. Foto: Mostphotos/Simon Henriksson
Det var i mitten av maj som bomben briserade. Barn- och utbildningsnämnden tog beslut om att reducera skolpengen med fyra miljoner, förskolepengen med två och sätta ett sparkrav på gymnasiet och vuxenutbildningen.
Dessutom togs beslut om att förskole- och skolstrukturen ska utredas och likaså en eventuell avveckling av Campus. Nämnden tog ett enigt beslut om att lägga till en mening gällande Campus vid junisammanträdet.
– Vi lade till att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att utreda möjliga kostnadseffektiviseringar på Campus, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.
Finns det något sagt om när utredningarna kan vara klara?
– Vi har inte tidsatt det ännu. Presidiet ska ta upp när man ska återkomma.
– Halva planen är redan effektiviserad. När det gäller att reducera förskolepengen, grundskolepengen och sparkravet på gymnasiet och vuxenutbildningen så har vi tagit höjd för det inför detaljbudgeten 2024. Det som återstår är att få utredningsuppdragen tidsatta, säger Ola Karlsson, förvaltningschef.
Varför har man inte tidsatt dem?
– Vi har inte hunnit det. Man kommer jobba med dem under hösten, säger Peter Karlsson.
Inte klart i augusti
Att kommunstyrelsen tog beslut om att inte ta någon rambudget i juni ställer till det för nämnden, menar Peter Karlsson.
– Rektorerna behöver börja planera för nästa år, så nu får de utgå från innevarande års budget med ramjusteringar och de neddragningar som är beslutade.
Är augusti för tidigt att vänta sig att utredningarna är klar?
– Ja, det är det. Allt kommer inte på en gång heller, utan vi kommer successivt beta av dem.
Nämnden har gått igenom de politiska prioriteringar som kommunstyrelsen i veckan tog beslut om.
– Vi har tittat på det och en del är rent övergripande och en del är sådant som kan få påverkan. När det gäller en del jobbar man redan så här inom förvaltningen och så är det nog inom kommunstyrelseförvaltningen också. Men kommunstyrelsen uttryckte önskemål om att nämnderna skulle ta till sig det och det är ett tydliggörande från politikens sida, säger Ola Gustafsson (KD).
HÄR kan du läsa mer om beslutet från i maj.