Annons:

Sök

Annons:

M och KD vill

Niklas Gustafsson (M) och Ola Gustafsson (KD) står bakom en gemensam motion. Foto: Simon Henriksson

M och KD vill "utveckla" heltidsresan: "Ska inte behöva sjukskriva sig för det"

Under flera år har kommunen arbetat med heltidsresan och att införa heltid som norm. Varken M eller KD är inte helt nöjda och vill nu införa vad de kallar "Heltid en rättighet – deltid en möjlighet".
– Det är en viktig reform, men man ser inte till den enskildes önskemål som vill jobba deltid, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var under 2017 som heltid som norm, den så kallade heltidsresan, påbörjades i Vimmerby. Från vissa håll var kritiken stor mot införandet inledningsvis. 

Därefter har kritiken åtminstone varit lägre. 

Moderaterna och Kristdemokraterna är inte helt nöjda med utfallet av reformen och saknar att deltid är en möjlighet för eventuella medarbetare. 

– Heltid som norm är en viktig reform och det finns en trygghet i att ha en heltidstjänst. Det har varit viktigt, men det finns ett problem och det är att man inte ser till den enskildes önskemål om att jobba deltid eller deltid en kortare period. Vi vill se möjlighet till deltid men med heltid som grund, säger Ola Gustafsson, gruppledare för Kristdemokraterna.

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) tror att kompetensbehovet blir ännu svårare att fylla utan den möjligheten. 

– Med den möjligheten kanske man stannar kvar istället för att byta arbetsplats och skulle kunna vara kvar på en lägre tjänstgöringsgrad. Det här har fungerat i andra kommuner, säger han.

Lyfter grannkommunen

Som exempel på en sådan kommun lyfter Ola Gustafsson grannkommunen Hultsfred. 

– Principen där skiljer sig mot den i Vimmerby. Där fick alla en heltidstjänst, men man kunde välja tjänstgöringsgrad för ett år framåt. Så efter ett år kunde man välja att gå upp på heltid eller vara kvar på en deltid. I Vimmerby hade man kvar sin deltidstjänst tills man bytte tjänst medan alla nyanställningar var på heltid. 

Sedan införandet har kommunens sjukskrivningstal skjutit i höjden. Parallellt med det har det också varit en pandemi som förstås påverkat kolossalt mycket. 

– Sjukskrivningstalen är högre nu än 2018 när heltid som norm infördes. Jag säger inte att det beror på detta, men det kan absolut påverka. Att man tvingas jobba heltid trots att man inte orkar. Vi har också tappat folk som haft en deltid och som inte vill byta tjänst för att man då måste upp på en heltid. Då går man till andra kommuner i vårt närområde. Det är bra att alla har rätt till heltid, men man ska ha också möjlighet att välja om man inte orkar med en heltid, säger Niklas Gustafsson. 

Båda har fått vittnesmål om detta från flera håll, säger man. 

– Bland annat under debatten som Kommunal anordnade i valrörelsen. Då fick vi till oss deltid behövs. En vikarie valde en annan arbetsgivare för att möjligheten till deltid inte fanns, säger Ola Gustafsson.

Även i den arbetsgrupp som nu jobbar med sjuktalen, där Niklas Gustafsson sitter med, har man stött på den här typen av åsikter, menar han. 

– Vi har hört vittnesmål om att folk sjukskriver sig för att man inte orkar med. Nu inom omsorgen jobbar man till 22 istället för till 21. Den timmen är mycket tyngre att jobba, men vi får se hur elva timmars dygnsvila kommer slå igenom längre fram. En del sjukskriver sig dagen efter för att man inte orkar. Det är en annan problematik, men man ska inte behöva sjukskriva sig för att schemat är fel, säger oppositionsrådet. 

"Dags för nästa steg"

M och KD lägger nu en gemensam motion där de vill att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att utreda hur en satsning på att möjliggöra för deltid skulle kunna genomföras i kommunen. 

– Det skulle bli en mer flexibel tillämpning av heltidsresan och jag känner nog att tiden har mognat. Jag hör fler inom politiken som inser att det här inte blev så bra. Det fanns en bild av att heltid som norm var jättebra och det är rätt tanke, men man har nog blundat för konsekvensen av att alla inte orkar jobba heltid. 

Varför införde ni det inte under förra mandatperioden när ni satt vid makten?

– Vi lyfte det i början, men fick inte gehör i organisationen. Det gick inte att införa allt på samma gång, men det kunde man bevisligen i andra kommuner. Nu är det dags för nästa steg, säger Ola Gustafsson.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: