Annons:

Sök

Annons:

DILEMMAT: Kommunen har inte råd med de äldre

Helen Nilsson (S) kommer att få svårt att få ihop ekonomin vilket beslut hon än tar. Foto: Jakob Karlsson

DILEMMAT: Kommunen har inte råd med de äldre

Ett nytt äldreboende behöver byggas – men det har kommunen inte råd med. Och om det inte byggs kommer kostnaderna för hemtjänt öka – det har kommunen inte heller råd med.
– Det är riktigt uselt det här, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Nyligen hade kommunledningen ett möte om det planerade nya äldreboendet vid Nybble. Där diskuterade man tre olika alternativ.

  • Bygga äldreboendet.
  • Skjuta på byggnationen.
  • Stoppa byggnationen.

– Vi har kommit fram till att vi inte har några andra lokaler att ta till, det finns inte. Vi har grottat ned oss i demografin och tittat på hur kurvorna ser ut och kostnader. Vi är ganska långt under antalet platser på vård- och omsorgsboende jämfört med många andra och kurvan visar att vi egentligen måste bygga ett boende. Problemet är att vi inte har pengarna.

 "Kräver väldigt mycket personal"

Nu ska politiken fundera över sommaren.

– Vi måste sätta ned foten efter sommaren och nu är det upp till politiken att ta beslutet. Det handlar om inventeringslistan och på hur lång tid vi kan ha olika investeringar, vi har satt tjänstepersoner att titta på det. I majoriteten har vi förstått allvaret. Bygger vi det inte nu får vi göra det senare, frågan är vad som är bäst. Att inte bygga alls ligger lite långt ifrån.

Vad händer med de som behöver plats?

– Vi måste ha jättemycket mer hemtjänst, och äldre som blir svårt sjuka måste bo kvar hemma och det kräver väldigt mycket personal. I dagsläget är det enklare att få tillgång till personal på avledningar än i hemtjänsten.

 "Vi har inte pratat om det"

Kruxet är förstås att socialnämnden redan brottas med ett enormt underskott.

– Jättetråkigt är det. Det är riktigt uselt det här. Behoven finns för mycket, men vi måste anpassa oss efter verkligheten och vi har inte de här möjligheterna egentligen. Vi har för höga lån, för höga driftskostnader och får inga statliga bidrag. Vi måste bolla runt de pengar vi har.

Är det aktuellt att höja skatten för att ha råd med det här boendet?

– Man börjar prata om det i länet och ja… får man inte till det på andra sätt så. Vi har inte pratat om det. Vi har redan hög skatt jämfört med andra och tycker att vi behöver höjda skatter på statlig nivå.

Här kan du läsa mer om det planerade äldreboendet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: