Niklas Gustafsson (M) menar att regeringens budget påverkar Vimmerby kommun positivt.
Foto: Arkivbild
Hög inflation och stigande räntor satte sin prägel på den budgetproposition som regeringen presenterade i går. Den moderata riksdagsledamoten Marie Nicholson, tills nyligen bosatt i Vimmerby, kan ändå skönja ett visst ljus.
– Inflationen är på väg ner, även om det är för tidigt att ropa hej än. Hittills har ingen lyckats göra korrekta prognoser, så därför är det klokt att vara försiktig. Under 2025 väntas en viss återhämtning där bostadsbyggandet och konjunkturen vänder uppåt, men så klart är även det osäkert eftersom vi inte vet vad som sker runt omkring oss, säger hon.
"Skifte i rättspolitiken"
I budgeten har regeringen hittat ett reformutrymme på närmare 40 miljarder kronor.
– Vi satsar hårt på det vi prioriterar. Att vanliga hushåll ska få en skattelättnad på inkomst och pension är viktigt. Det nya jobbskatteavdraget ger 2 700 kronor mer i plånboken per år för en person med medianlön. I Kalmar län är det 96 900 personer som kommer få sänkt skatt 2024, säger Marie Nicholson.
Satsningar görs också på rättsväsendet, där polisen får den största kakan, men extra pengar tillförs också kriminalvården, säkerhetspolisen, åklagare och domstolarna.
– Jag skulle säga att det är ett skifte i rättspolitiken där brottsoffret sätts i centrum och där man framåt ska arbeta mer med samarbeten, säger Nicholson.
Kritik från kommuner och regioner
Andra poster som har uppmärksammats extra är att försvaret får mer pengar och kommer 2024 vara uppe på de nivåer som Nato kräver, sex miljarder läggs på att sänka skatten på bensin och diesel, samt att en omfördelning av skatterna sker på tobaksprodukter där snus blir cirka tre kronor billigare per dosa och cigaretter ömkring fyra kronor dyrare per paket.
Hur kommer Vimmerbyborna konkret märka av regeringens nya budget?
– Det kommer märkas på många sätt. Vi fortsätter att bygga ut laddstationer, det kommer en ny skrotningspremie för att stimulera att man gör sig av med gamla bilar, vägnätet ges ett tillskott för underhåll på totalt 400 miljoner kronor. Det är bara några.
Det kommer kritik från kommuner och regioner att det tillförs för lite pengar dit. Hur ser du på det?
– Vi satsar på välfärden. 16 miljarder går ut i statsbidrag nästa år, varav sex miljarder är riktade. Sveriges regioner och kommuner har ett prognostiserat underskott på 28 miljarder, så vi möter upp mer än hälften av det. Vi har varit tydliga med att vi inte kan täcka upp för alla prishöjningar, men precis som hushållen måste även kommunerna effektivisera och göra besparingar. Den samlade budgeten för alla regioner och kommuner i landet är 1 300 miljarder kronor, och om underskottet då är 28 miljarder så finns det att göra, det är ingen jättestor del.
Vad innebär detta för Vimmerby kommun?
– För Vimmerbys del handlar det om 10,3 extra miljoner. Dessutom tillförs Kulturskolan 1,4 miljoner samt ett antal andra riktade bidrag som exempelvis bemanningssatsning för nya socialtjänstlagen, säger Marie Nicholson.
– En annan god nyhet som påverkar Vimmerby är att placeringar på sis-hem kommer att subventioneras. Det ska inte vara ekonomin som är avgörande för en ungdom som behöver stöd och vård i samband med omhändertagande enligt LVU.
"Måste våga ta besluten"
Niklas Gustafsson, Moderaternas toppnamn i Vimmerby tillika kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, är nöjd med regeringens budget och hur han tror att den kommer påverka Vimmerby kommun.
– Det är bra satsningar som kommer vara väldigt positivt för oss på landsbygden. Sänkta skatter för vanligt folk, sänkta bränslepriser, satsningar på polisen och ökade statsbidrag – allt påverkar oss här i positiv mening och hjälper oss att få ihop vår vardag.
Men tio miljoner i tillskott räcker inte långt med det underskott Vimmerby kommun dras med?
– Nej, men vi i Vimmerby måste titta på vår egen verksamhet och anpassa den efter verkligheten och våra tillgångar. Det går inte bara att sitta och titta på, utan vi måste göra vår hemläxa.
Vad syftar du på då?
– Det är frustrerande att sitta i opposition och se på när inget görs. Jag ser ingen handlingskraft från det nuvarande styret. Deras viktigaste löfte inför valet var att få ihop en budget i balans. De har inte lagt några som helst förslag än förutom sänkta politikerarvoden på totalt ungefär 300 000 kronor och att de anställda inom socialtjänsten ska betala sitt eget kaffe. Man måste våga ta besluten.
Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) är mycket kritisk mot regeringens budget.
– Det här är inga tillskott, utan det är försämringar. Satsningar man pratat om är egentligen besparingar och regeringen har redan fått kritik på många delar i sin budget, sa hon till vår tidning i går.