Brännebro skola i Gullringen kan läggas ned. Förvaltningschefen Ola Karlsson utreder landsbygdsskolornas framtid. Bilden är ett montage.
Foto: Simon Henriksson
De flesta har gjort vad de har kunnat för att städa bort den infekterade frågan om skolnedläggning, som skakade om Vimmerby kommun i mitten av 2010-talet.
Den nya majoriteten, bestående av S, C och V, gick ut med – som sitt allra första löfte – att inga skolor skulle läggas ned.
Nu är ändå småskolornas framtid hotad. Vid det senaste sammanträdet med barn- och utbildningsnämnden blev frågan om skolstrukturen än mer aktualiserad. En utredning av strukturen, som innefattar både grund- och förskolor, pågår just nu på förvaltningen.
Ska träffa vårdnadshavare
Nu ska vårdnadshavare i de berörda orterna få säga sitt. Under nästa och nästnästa vecka ska tjänstemän från barn- och utbildningsförvaltningen åka ut till Rumskulla, Tuna, Gullringen och Djursdala.
Det är på dessa fyra orter som nedläggning kan bli verklighet.
– Det är de fyra minsta vi har valt och föräldrar ska då få komma med synpunkter och berätta vad de tycker om sin skola, berättar Peter Karlsson (C), som själv inte kommer närvara.
– Nej, det blir bara tjänstemän. Vi har valt att göra så. Politikerna kommer bjuda in sig till dialogturerna och det är inga datum bestämda, men det lär komma upp då också.
Orterna kommer nu få framföra vad man vill ha sagt.
– Sedan tas det med i utredningen. Man kommer ha möjlighet att framföra sin åsikt eller ståndpunkt även om man inte är med på mötet.
"Ser fortsatt bistert ut"
Nämnden har sitt nästa sammanträde om knappt en vecka och då kan en uppdatering av det ekonomiska läget komma.
– Men det ser fortsatt bistert ut. Jag ser ingen ljusning. Socialen fick statsbidrag till sitt underskott, men vi har inget sådant. Prognoserna jag får är att vi fortfarande måste vända på varje sten.
Hur sannolikt är det att ni tar bort en eller ett par förskolor och skolor?
– Sannolikt är det om vi inte får mer pengar. Som jag har nämnt tidigare har vi 700 platser mer än vi har elever just nu. Nu måste ett ställningstagande tas i kommunen. Vill vi ha skolor på alla orter måste vi få mer pengar.
När kan ett beslut tas?
– Hela den här utredningen ska förhoppningsvis vara klar till decembersammanträdet, men tiden går. Det är fortfarande rätt förutsättningslöst och som jag har sagt förut är det inte vi som bestämmer. Det gör fullmäktige i slutändan, säger Peter Karlsson (C).
"Vet hur svår frågan är"
Från kommunens sida kommer förvaltningschefen Ola Karlsson, grundskolechefen Caroline Ålund och förskolechefen Ewa Johansson delta. Mötena på de fyra orterna kommer hållas 17, 18, 19 och 24 oktober.
– Vi vet hur svår, känslig och mångfacetterad den här frågan är. Att inte politiken deltar beror på att det här är ett rent tjänstemannaärende just nu. Vi har fått ett uppdrag från nämnden att ta fram beslutsunderlag och det gör vi nu, säger Ola Karlsson.
Utredningen av de fyra skolorna och lika många förskolor pågår.
– Vi tittar på många olika perspektiv och gör en utredning av konsekvenserna om en skola eller förskola avvecklas helt enkelt. Vi gör barnkonsekvensanalys och tittar på hur de påverkas, vi gör personalkonsekvensanalyser och tittar även på det ur ett vårdnadshavarperspektiv. Hur ser man att man blir påverkad av en eventuell nedläggning och hur påverkar det både mitt barn och mig som vårdnadshavare. Det är en del av beslutsunderlaget. Syftet med träffarna är att ta in deras synpunkter, åsikter och tankar.
"Inte råd med den struktur vi har"
Senaste gången frågan om att lägga ned skolor var på agendan blev motståndet enormt och efter en folkomröstning vek sig den dåvarande majoriteten.
– Frågor om det är mer lämpligt att ställa till politiken och de som var med då. Jag kan bara säga att vi som tjänstemän gör vårt yttersta för så bra beslutsunderlag som möjligt. Det är en fråga som påverkar väldigt många och då vill vi ha väldigt många olika perspektiv. Det är min målsättning att få fram det och vad det sedan mynnar ut i är en fråga politiken får svara på.
Kommer ni komma med ett förslag i december?
– Vi kommer nog inte komma med ett förslag då, men med en konsekvensutredning där vi tittat på de olika perspektiven på varje enhet.
Hur sannolikt bedömer du att det är att en skola läggs ned utifrån det ekonomiska läget?
– Jag kan inte svara på det. Det är mycket politik kring resursfördelning och med den budgetram vi har så har vi inte råd med den struktur vi har. Hur det ska hanteras, och hur vi ska komma till bukt med det, ligger det väldigt mycket politik i. Så jag duckar på den frågan, för annars kliver jag över mina befogenheter.
HÄR kan du läsa hur föräldraföreningens ordförande i Tuna tänker.