Annons:

Sök

Annons:

Föräldraföreningens ordförande:

Emelie Karlsson är ordförande i föräldraföreningen i Tuna. Foto: Privat

Föräldraföreningens ordförande: "Vore en dödsstöt"

Framtiden för skolorna och förskolorna i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna hänger på en skör tråd. Nu bjuds vårdnadshavare in till diskussion.
– Att lägga ned vore dödsstöten, säger Emelie Karlsson, ordförande i Tunas föräldraförening.

Det var redan i maj, när barn- och utbildningsnämndens ekonomiska prognos fick alla lampor att blinka rött, som frågan om en förändrad skolstruktur i kommunen väcktes till liv igen.

Vid det senaste sammanträdet med nämnden blev det tydligt att frågan på riktigt är aktualiserad och en utredning av strukturen pågår just nu. 

Kommande veckor ska tjänstemän från förvaltningen möta vårnadshavare i de fyra orter där kommunens minsta skolor och förskolor finns. Till Tuna kommer tjänstemännen den 17 oktober.

– Vi i Tuna samhälle står väldigt enade i frågan. Skolan ska vara kvar. Att man pratar om nedläggning igen är väldigt tråkigt och oroväckande. Det har ju inte förändrats så mycket sedan sist. Det är fortfarande lika långt att åka från Tuna, säger Emelie Karlsson, som är ordförande i föräldraföreningen.

"Vore en dödsstöt"

Själv var hon inte så aktiv när frågan dominerade Vimmerbypolitiken för åtta år sedan. Äldsta barnet var inte så gammalt vid tidpunkten.

– Men det var oroväckande då och är det nu också. Man blir orolig över att de ska fatta fel beslut som vi anser. Det är väldigt mycket barn här ute i Tuna, både i skolan och förskolan. Många flyttar hit för att de vill att barnen ska gå i en mindre skola.

Märker man att det är mycket oro?

– Ja, det gör man. Vi är stolta över vår skola och det händer mycket här. Vad finns kvar om skolan försvinner? Visst har vi butik och bank just nu, men det vore en dödsstöt på det sättet. Som kommun borde man gynna landsbygden mer. Alla vill inte bo i storstaden.

Löften kanske inte hålls

Föräldraföreningen kommer hålla ett förmöte inför dialogmötet med kommunen.

– Vi försöker förbereda alla föräldrar så mycket det går. Alla vårdnadshavare såväl som boende i Tuna kan komma för att diskutera det. 

Vad tänker du blir viktigt att skicka att skicka med tjänstemännen?

– Det blir olika diskussioner och argument, men vi tar det då. Det är inget jag vill gå ut med nu. 

En stor skillnad mot senast är att inget beslut är fattat. Då när det begav sig initierades möten på de olika orter efter att den dåvarande majoriteten presenterat sitt förslag om nedläggnng av flera skolor.

Men Emelie Karlsson har noterat att majoriteten lovade att inga småskolor skulle läggas ned för inte särskilt länge sedan.

– Det blir en stor besvikelse över att man kan vända så snabbt. Det blir lite svårt att lita på vad som gäller.

Vår tidning har sökt övriga föräldraföreningar under onsdagen utan framgång. HÄR kan du se en prognos för skolorna framåt från i maj 2023.

Fakta

Så ser elevutvecklingen ut på kommunens skolor:

Åtta år efter den stora skoldebatten ska en ny utredning av ”strukturen” tas fram. Så här ser elevantalet ut på kommunens skolor det här läsåret jämfört med förra:

Landsortsskolorna:

Djursdala: 53 elever (+2 jämfört med förra läsåret)

Frödinge: 92 (-3)

Gullringen: 31 (-3)

Rumskulla: 29 (+1)

Storebro: 91 (-8)

Södra Vi: 95 (-8)

Tuna: 46 (+1)

Skolorna i Vimmerby:

Astrid Lindgrens skola, högstadiet: 234 (+20)

Astrid Lindgrens skola, F-6: 307 (-26)

Vimarskolan, högstadiet: 284 (-4)

Vimarskolan, F-6: 467 (+8)

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: