Annons:

Sök

Annons:

  • JÄTTESATSNING I SÖDRA VI – HÄR SKA STOR SOLCELLSPARK BYGGAS

    Här ska det bli en stor solcellspark i Södra Vi. Foto: Vimmerby kommun

  • JÄTTESATSNING I SÖDRA VI – HÄR SKA STOR SOLCELLSPARK BYGGAS

    Daniel Gottling Nestor är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. Foto: Arkivbild

JÄTTESATSNING I SÖDRA VI – HÄR SKA STOR SOLCELLSPARK BYGGAS

En jättesatsning av två företag är på gång i Södra Vi. En anläggning på 50 hektar planeras.
– Vi ser väldigt positivt på det här, säger Daniel Gottling Nestor (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Annons:

De senaste åren har ett flertal förfrågningar kring solcellsparker inkommit till Vimmerby kommun. Nu har kommunen kommit väldigt långt med två aktörer. 

Det rör sig om företagen Subsolar och Alight som tillsammans vill bygga en stor solcellsanläggning i Södra Vi. Under tisdagen gav kommunstyrelsen sitt godkännande till projektet. 

– Det här var uppe på förra sammanträdet med samhällsbyggnadsutskottet, men är inget vi har gått ut med. Vi har fått förfrågningar om solcellsparker under både 2022 och 2023. Vår inställning är i grunden väldigt positiv till förnybar energi av det här slaget. Vi har bevakat frågan och nu har vi hittat möjligheter att komma framåt med de här två företagen, säger Daniel Gottling Nestor (S), som är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. 

Området som pekats ut är en gammal torvmosse i Södra Vi. Marken ligger väster om Krön och angränsar till Ivars Udde.

– Det är ett område som kommunen inte kan använda till något annat. Det är sankmark och väldigt fuktigt, så vi har ingen nytta av marken. Just nu är det lite sly och skog där bara. Företagen tycker också att det är en väldigt bra mark för deras etablering. 

Kommunen får ersättning

Totalt rör det sig om 50 hektar och kommunstyrelsen har nu sagt ja till att godkänna ett arrendeavtal för marken. Frågan avgörs slutligen av kommunfullmäktige och när kommunens högsta beslutande organ gett grönt ljus kan tillståndsprocessen inledas. 

– Den här förfrågan inkom i slutet av september förra året och företagen har jobbat med solcellsanläggningar sedan 2010. 

Kommunen kompenseras förstås i arrendeavtalet. 

– Grunden bygger på att vi får 18 000 kronor per hektar och år. Vi får också 3,5 procent av nettoförsäljningen när anläggningen är i drift. 

Hur ser er kalkyl ut då?

– Lägsta nivå per år är då 900 000 kronor för kommunen. Redan nu får vi 50 000 kronor per år fram tills att parken är byggd. 

"Blir en intäktskälla"

Daniel Gottling Nestor säger att förhoppningen är att det ska ta maximalt fem år från att arrendet är godkänt av fullmäktige tills anläggningen är på plats. 

– Det kan gå väldigt fort, men det är väldigt många sådana här förfrågningar generellt i landet. Vi lägger oss ju inte i tillståndsansökningarna, utan den processen driver företagen. Vi hoppas att det är klart så fort som möjligt, men det hänger på tillståndsprocessen om kommunfullmäktige säger ja. 

Tror du att kan det bli en långdragen process?

– Det kan säkert komma klagomål, men det här är mark vi inte kan nyttja och inte jättebra mark för skogsbruk. Samtidigt ser vi att det är viktigt med förnybar energi och det här blir också en intäktskälla för kommunen.

S-politikern ser även att det här kan skapa arbetstillfällen lokalt.

– Vi kan ju inte uttala oss om hur själva etableringen går till, men vi hoppas att det bidrar till arbetstillfällen i regionen. Det ska ju underhållas under tiden också. Men förhoppningen är förstås att de underentreprenörer som får göra markarbeten och så vidare blir lokala företag. Då bidrar det till ekonomin lokalt. 

Fler intressenter

Ett annat företag som under förra året visade intresse för att etablera en solcellspark i Vimmerby är Solkompaniet. Där rör det sig om ett område på 175 hektar i Västra skogen. 

– Vi för fortsatt dialog med andra också. Ingenting är framme, utan där pågår diskussionen, säger Daniel Gottling Nestor.

Kommunstyrelsen var enig utöver Sverigedemokraterna, som avstod från att delta i beslutet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: