Annons:

Sök

Annons:

Fullmäktige sa ja till jättesatsning i kommunen

Fullmäktige sa ja till solcellssatsning i kommunen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Fullmäktige sa ja till jättesatsning i kommunen

En stor solcellsanläggning på 50 hektar planeras det för i Södra Vi. Nu har fullmäktige gett grönt ljus till satsningen. 

Annons:

Förfrågningarna kring solcellsparker har blivit allt fler de senaste åren i Vimmerby. På sistone har det också blivit allvar efter att företagen Subsolar och Alight som tillsammans avser att bygga en stor solcellsanläggning i Södra Vi. 

I oktober gav kommunstyrelsen sitt godkännande till projektet. 

– Vi har fått förfrågningar om solcellsparker under både 2022 och 2023. Vår inställning är i grunden väldigt positiv till förnybar energi av det här slaget. Vi har bevakat frågan och nu har vi hittat möjligheter att komma framåt med de här två företagen, berättade Daniel Gottling Nestor (S), som är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. 

Området som pekats ut är en gammal torvmosse i Södra Vi. Marken ligger väster om Krön och angränsar till Ivars Udde. Det är ett område som kommunen säger sig inte kunna använda till något annat.

– Det är sankmark och väldigt fuktigt, så vi har ingen nytta av marken, har Gottling Nestor sagt. 

SD ändrade sig

Totalt rör det sig om 50 hektar och kommunstyrelsen sa ja till att godkänna ett arrendeavtal för marken. Under måndagskvällen var frågan uppe i kommunfullmäktige. Där fanns inga tveksamheter. Sverigedemokraterna, som avstod i kommunstyrelsen, hade svängt och yrkade nu också bifall. 

– Vi har inget emot solcellsparken, men frågeställningen var om området i sig är lämpligt för en industrianläggning. Vi anser inte direkt att det är en industri som sådan och yrkar därför bifall till förslaget, förklarade Roger Sunesson (SD). 

Nu när kommunens högsta beslutande organ gett grönt ljus kan tillståndsprocessen inledas. Kommunen kommer att få 18 000 kronor per hektar och år. Dessutom får man 3,5 procent av nettoförsäljningen när anläggningen är i drift. Kommunens lägsta kalkyl är en intäkt på 900 000 kronor per år. 

HÄR kan du läsa mer om jättesatsningen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: