Det ekonomiska läget ser nu ännu värre ut för kommunen 2023. Foto: Arkiv/Mostphotos
Kommunens ekonomiska läge har förbättrats rätt ordentligt under året. Det ser fortfarande allt annat än ljust ut, men delårsbokslutet var åtminstone något enklare att läsa för de ansvariga.
Då pekade helårsprognosen mot minus tolv miljoner, vilket är 20 miljoner lägre än budget. Förbättringen beror på de extra statsbidrag socialnämnden fått på nära 20 miljoner kronor.
Men nu har ett bakslag kommit, enligt Helen Nilsson (S).
– Vi har fått till oss att vi inte kan använda de här 20 miljonerna på ett bräde. Det ska spridas ut över två-tre år och då blir det en annan femma i år, säger kommunalrådet.
Många tuffa beslut ska fattas i december. Vad kan det här innebära för det?
– Vi har tagit vår budget redan, så vi måste på något sätt planera utefter det. Vi kan inte börja om från början.
Gör det här att det är mer troligt att ni tar från resultatutjämningsreserven?
– Vi måste nog diskutera hur vi ska göra framåt. Vi får försöka komma med bra förslag och gå in och diskutera kring det.
Kan bli 20-25 miljoner minus i år
Den avgående ekonomichefen Roger Sjögren ser det dock inte som ett bakslag.
– Utbetalningen kommer ske som det är sagt, men vi måste periodisera det här och kan inte ta upp allt i resultaträkningen i år. Vissa delar får vi ta 2024. Det har varit många turer om det här och vi har känt av med både revisorer och SKR (Sveriges kommuner och regioner). Tidigt i höstas hade vi tankar på att periodisera det här, men då fick vi till oss att vi inte kunde det. Efter kontakt med RKR (Rådet för kommunal redovisning) så har man kommit fram till att vi måste periodisera det här, säger han.
Det innebär att en del av resultatintäkten skjuts till nästa år. Det påverkas förstås budgeten för i år.
– Det är drygt tolv miljoner av de här 20 som vi inte får ta i år. Jag ser det inte som ett bakslag. Både 2023 och 2024 är tuffa år, så det är stor risk att även 2024 hamnar på minus.
Ger ingen huvudbry
Efter det här kan underskottet för innevarande år bli mellan 20 och 25 miljoner kronor i stället för tidigare kända tolv miljoner.
– Men då får vi mer pengar nästa år. Tittar man enbart för 2023 är det ett bakslag, men tänker man långsiktigt så spelar det ingen större roll. Det är mycket teknikaliteter i det här, säger Roger Sjögren.
Kan det innebära att man får ta mer från resultatutjämningsreserven?
– Nej, det behöver det inte innebära egentligen. Från politiskt håll har man meddelat att man avser att hänvisa till synnerliga skäl för 2023. Det gör man för att slippa återställa det här på tre år. Då spelar det ingen roll om det är tolv eller 25 miljoner egentligen. Snarare kan det vara tvärtom, att det är bättre att göra det i år på en högre summa.
Det är pensionskostnaden som kommunen förmodligen kommer hänvisa till om man åberopar synnerliga skäl.
– Det är den som har slagit allra hårdast tack vare inflationen.
Men det här ger inte dig någon huvudbry?
– Nej, det gör det inte. Det är mer bokföringstekniskt mellan åren.
Ett stort antal kommuner i landet diskuterar huruvida man ska hänvisa till synnerliga skäl för de stora underskotten 2023.