Annons:

Sök

Annons:

Mark nyttjas olovligt – nu ska intrång hanteras

Ett torg är ett exempel på allmän platsmark. Foto: MostPhotos

Mark nyttjas olovligt – nu ska intrång hanteras

Allmän platsmark nyttjas olovligt av kommuninvånare ofta, enligt kommunen. Nu ska ett styrdokument tas fram för att hantera intrång på ett objektivt och rättssäkert sätt.

Annons:

Med allmän platsmark avses ett område som i en detaljplan är avsedd för ett gemensamt behov. Exempel på allmänna platser är gator, torg eller parker. 

En allmän plats får inte mer än tillfälligtvis upplåtas för en enskild verksamhet och får inte stängas av för allmänhetens tillträde. 

Kommunen hanterar förfrågningar om upplåtelse av allmän platsmark, men förutom det så uppdagas ofta att sådan mark olovligen nyttjas av kommuninvånarna, enligt samhällsbyggnadsutskottet. 

Nu ska därför ett styrdokument sammanställas för att på ett tydligt och enkelt sätt redovisa vad som gäller för nyttjande av allmän platsmark.

"Ett sådant dokument är en förutsättning för att kommunen ska ha möjlighet att hantera nyttjande av eller intrång på allmän platsmark på ett objektivt och rättssäkert sätt, både på politisk- och tjänstemannanivå", skriver samhällsbyggnadsutskottet.

– Vi vill få fram tydliga riktlinjer för hur vi ska hantera det. Den här typen av ärenden kommer upp emellanåt och då vill vi att det ska vara tydligt för både oss och medborgarna. Flera andra kommuner har det här sedan tidigare, säger Daniel Gottling Nestor (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. 

Är det ett stort problem?

– Det är från fall till fall. För oss är det viktigt att det blir tydligt vad som gäller. Vi har tittat på andra kommuner som har synliggjort det här, så att det blir lätt och att man kan ta till sig det från början helt enkelt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: