IFO-chefen Michaela Lindh kan inte svara på när de påtalade bristerna åtgärdats.
Foto: Simon Henriksson
I morse avslöjade Dagens Vimmerby att fackförbunden Vision och Akademikerförbundet använt sin lagliga rätt att begära åtgärder inom arbetsmiljön för en arbetsgrupp inom socialtjänsten. Det handlar om utredningsgruppen för barn och unga. I sin begäran riktar förbunden stenhård kritik mot kommunens arbetsmiljöbekymmer. Det handlar bland annat om extrem omsättning inom personalen, bristande kunskaper om arbetsmiljön och olika typer av kränkningar. Mer om kritiken kan du läsa i den här artikeln
Michaela Lindh är relativt ny som IFO-chef och skriver att hon ”ser allvarligt” på uppgifterna från facken. Lindh önskade frågor på mejl.
”Jag har inte hela bakgrunden och kan därmed inte ge svar utan jag får utgå från nuläget och härifrån arbeta för att säkerställa en god arbetsmiljö för både medarbetare och chef”, svarar hon på frågan om varför det blivit såhär.
När började problematiken?
”Svårt att säga, jag vet att en rad åtgärder genomförts under olika perioder.”
Vilka insatser har kommunen vidtagit under processen?
”Vi vidtar de åtgärder som krävs för att vi ska fullfölja vårt arbetsmiljöansvar som arbetsgivare.”
Varför har inte tidigare varningar tagits på allvar?
”Jag vet att åtgärder genomförts men att arbetsmiljön nu inte är tillfredsställande och det kommer vi arbeta för att åtgärda.”
Vad är din förklaring till att så många på enheten har slutat?
”Jag vet inte varför var och en har slutat. Det är ofta flera faktorer som gör att medarbetare väljer att sluta.”
"Har fullt fokus på sin uppgift"
Lindh menar att situationerna för de barn och unga som berörs av verksamheten inte påverkats av situationen inom arbetsgruppen.
”Min bedömning är den att medarbetarna har kunnat fullgöra sitt uppdrag i förhållande till de medborgare som behöver stöd via verksamheten. Gör bedömningen att medarbetarna har fullt fokus på sin uppgift när de möter medborgare så att ett professionellt arbete utförs.”
Har barn/unga blivit lidande av situationen i utredningsgruppen?
”Nej.”
Är utredningsgruppens chef i tjänst?
”Ingen kommentar.”
Har du förtroende för utredningsgruppens chef?
”Jag har ett förtroende för de medarbetare som är anställda i vår verksamhet. ”
Vad är viktigast att göra på kort sikt?
”Att en samverkan sker mellan medarbetare, skyddsombud och arbetsgivare.”
När tror du att det finns en stabil situation och en god arbetsmiljö på enheten igen?
”Omöjligt att svara på, arbetet är påbörjat för att få en bättre arbetsmiljö på enheten och det arbetet gör vi tillsammans både som arbetsgivare och medarbetare.”
Finns det anmälningar om kränkande särbehandling kopplade till den här enheten?
”Ja.”
"Har inte minskat"
Enligt fackens begäran har åtta av gruppens nio medarbetare slutat under året – en följd som man tidigare ska ha varnat om. Samtidigt skriver facken att antalet medarbetare minskat från nio till åtta utan att det förhandlats. Den bilden delar inte Michaela Lindh.
”Antalet medarbetare har inte minskat. Blir det aktuellt kommer riskbedömning att genomföras”, skriver hon samtidigt och berättar vidare att samtliga som slutat kunnat ersättas med nya medarbetare.
Har ni behövt köpa in konsulttjänster på grund av den här situationen?
”Det har funnits konsulter inne i verksamheten utifrån situationen."
"Detta är ej konstaterat"
En annan påtalad brist som sticker ut är att skyddsombud ska ha utsatts för föreningsrättskränkningar, vilket är en kränkning mot skyddsombuds lagliga rätt att organisera sig. Lindh säger sig sakna kunskap om den delen.
”Kan ej ge någon kommentar kring detta då jag ej deltagit vid dessa tillfällen och jag vet därmed inte vad som sagts utan det jag kan ange är att vi som arbetsgivare inte accepterar föreningsrättskränkningar.”
Hur kan föreningsrättskränkningar förekomma i en kommunal verksamhet?
”Detta är ej konstaterat utan det är något akademikerförbundet SSR och Vision framför i sin begäran om åtgärder enlig 6:6a aml, men som jag ovan anger är arbetsgivarens bestämda åsikt den att sådana kränkningar inte får förekomma.”
Facken skriver att kommunen saknar nödvändiga kunskaper för att uppnå lagens krav om en god arbetsmiljö. Hur ser du på det?
”Kunskap finns och jag kommer vara med i fortsatt arbete för att få till en god arbetsmiljö utifrån de krav som finns i lagstiftningen.”
Fotnot: Här kan du läsa artikeln om fackens kritik mot arbetsmiljön.