Kommunalrådet Helen Nilsson (S) är oroad efter det senaste Boklok-beskedet.
Foto: Simon Henriksson
115 anställda har redan varslats och sagts upp under det senaste året. Men åtgärderna har inte räckt. Under torsdagen varslade hustillverkaren Boklok i Gullringen ytterligare 65 anställda om uppsägning.
Det är en majoritet av de anställda på fabriken.
Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) har precis tagit del av nyheten när vår tidning når henne.
– Å, vad tråkigt. Det är verkligen jättetråkigt, säger hon.
Att Boklok skulle lägga ännu ett varsel hade hon inte väntat sig. Inte heller med tanke på att det inte är så många år sedan man tog beslut om att investera en kvarts miljard i Gullringen.
– Det har varit ett framtidsföretag som det gått bra för. Man har varit glad för deras skull och för vår, men det blir så här med konjunkturen och nu är byggföretag extra drabbade.
Känner du en oro för att de ska försvinna helt?
– Man hoppas ju att de ska överleva såklart, men frågan är väl hur länge det går. Jag vet inte hur de tänker, men jag hoppas givetvis att fabriken blir kvar även i framtiden. Det kommer att vända, det är jag helt säker på, och då hoppas jag att Boklok finns kvar.
Vad kan ni göra som kommun?
– Vi får diskutera det och ta kontakt med dem igen och erbjuda vårt stöd och vår hjälp. Vi gjorde det senast och då var de glada för det. Vi får göra samma sak nu igen.
"Många har sugits upp"
Helen Nilsson (S) konstaterar samtidigt att många av de anställda som fått gå hem det senaste året hittat nya jobb i trakten.
– Vi har fortfarande en skaplig arbetslöshetsstatistik här i kommunen och många har sugits upp. Men vi får höra med dem och se om de behöver någon hjälp med omställning och så vidare.
Att det är Skanska och Ikea som ligger bakom konceptet samt att det investerats en kvart miljard i fabriken relativt nyligen skänker visst hopp, menar kommunalrådet.
– Jag hoppas att det är en trygghet. Det är stora aktörer som vill att det ska gå bra.
Hur oroande är det här beskedet för kommunen?
– Det är oroande för bygden och för hela kommunen. Det är många bra arbetstillfällen som gått förlorade. Det är viktigt för varje ort och varje byggd att man har sitt och för kommunens del är det ingen bra nyhet. Sedan vet vi att vändningen kommer, det som är frågan är bara hur länge de orkar stå ut och hur det ser ut på arbetsmarknaden när det vänder.