Annons:

Sök

Annons:

Hela fullmäktige samlas i helgen – media och allmänhet stängs ute

Leif Larsson (C) är fullmäktiges ordförande.

Hela fullmäktige samlas i helgen – media och allmänhet stängs ute

Det tycks bli ett ödesår för småskolorna i Vimmerby kommun. Nu på söndag samlas hela fullmäktige för ett stängt möte där alla ledamöter får ta del av utredningen och kan ställa frågor till tjänstemännen.
– Jag vet inte om vi haft en särskild fråga, där vi haft gruppmöte för alla, på det här sättet tidigare, säger Leif Larsson (C), ordförande i fullmäktige.

Annons:

Att frågan om skolnedläggelse åter finns på agendan har förstås att skräck i de fyra orterna Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna. I tisdags hölls det första mötet mellan ortsbor, vårdnadshavare och politiker i Tuna. 

Det blev en kväll med både tårar och ilska. 

Nu fortsätter processen med att hela fullmäktige är kallat till ett extra informationsmöte om skolfrågan. Det sker nu på söndag och att fullmäktige sammankallas på det här sättet hör inte till vanligheterna. 

– Nej, jag vet inte om vi haft en särskild fråga, där vi haft gruppmöte för alla, på det här sättet tidigare. Det har funnits tillfällen i mitt politiska liv, där man i samband med kommunfullmäktige haft information om något annat, men inte på det här sättet, säger Leif Larsson (C), som är ordförande i fullmäktige. 

Varför gör man så här nu?

– Det började man att vi inom majoriteten sa att vi ville ha samlad information om utredningen vid samma tillfälle. Inom majoriteten beslutade vi då att bredda det, så att även minoritetsgrupperna får ta del av det när vi har utredarna samlade. Det visar också på komplexiteten i frågan. 

Vad hoppas du ska komma ur det här?

– Dels att man får en samtida information och att man har ett gemensamt beslutsunderlag. Sedan kan man komma fram till olika slutsatser, men det här är en del i en serie saker som kommer hända framöver. 

Media och allmänhet stängs ute

Tjänstemännen kommer gå igenom utredningen kring skolorna och därefter svara på frågor kring den från ledamöterna. Men både media och allmänhet stängs ute från mötet.

– Det är ett internt möte för fullmäktige. Vi i majoriteten konstaterade att vi behövde gå igenom det här i lugn och ro och sedan breddades det till oppositionspartierna. Det är inget konstigt. 

Parallellt med det här jobbar också alla partigrupperna med utredningarna, men när det kan bli dags att ta ett avgörande beslut i fullmäktige är högst oklart.

– Det ska ske inom det beredande organet, i det här fallet barn- och utbildningsnämnden, parallellt med arbetet i partierna och majoriteten. Sedan tar man ställning till om det blir något förslag eller inte. Det blir ingen fråga för fullmäktige förrän det finns ett berett förslag från nämnden. 

När kan det bli?

– Räknar man på det så är det rimliga i mars eller april. Sedan kan det dyka upp frågor på söndag i samband med mötet som man behöver titta vidare på. 

Kritik mot utredningen

I Tuna riktades det saftig kritik mot utredningen. Björn Tunek, som granskat utredningen, visade på att den innehåller plagierat material. Man menar även att den är kraftigt vinklad.

– Jag har inga synpunkter på det i dagsläget. Beredningen, samtalen och dialogen får ha sin gång och det vill jag inte uttala mig om.

Kan det bli en fråga på söndag?

– Klart att det kommer vara frågor som dyker upp under hand. Det finns frågor även inom partierna. Därför är det viktigt att man har ett beslutsunderlag man kan känna sig trygg med. Sedan är det politik och man kan tycka olika i själva sakfrågan. Jag har inte – och ingen annan politiker heller tror jag – tagit ställning till själva utredningen som sådan. Det är viktigt att konstatera.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: