Annons:

Sök

Annons:

Fjällgård (V) kan lämna politiken med tanke på skolorna

Peter Fjällgård var en drivande kraft kring namninsamlingen, som ledde fram till en folkomröstning senast. Nu är han beredd att lämna politiken om övriga inom majoriteten kommer fram till att lägga ned skolor. Foto: MostPhotos

Fjällgård (V) kan lämna politiken med tanke på skolorna

Vänsterpartiet ska bjuda in sina medlemmar för att diskutera hur man ska gå in i samtalen med övriga majoriteten. Men för Peter Fjällgård (V) kan det snart vara slut i politiken.
– Jag kan gå på dagen om man inte värdigt kan stå upp mot vad man lovat, säger han.

Annons:

Under söndagen fick hela fullmäktige ta del av tjänstemännens utredning om skolorna och hade även möjlighet att ställa frågor. För Peter Fjällgård (V) är förstås frågan extra känslig.

Han stod längst fram och demonstrerade senast skolor var aktuella för nedläggning. Nu sitter han i den majoritet som beställt en utredning som visar att det går att lägga ned skolorna i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna. 

– Det var bra att det här mötet hölls i går. Det är BUN som har en budget som man ska försöka få ihop på något sätt och övrig politik har inte varit involverade tidigare. Nu fick vi också tjänstemännens information, kunde ställa frågor kring det och vi i Vänsterpartiet hade ett kort möte efteråt och likaså övriga majoritetspartier. Det var ett bra mötesklimat, lugnt och sansat, och det ställdes sakliga frågor, säger Peter Fjällgård (V). 

Nu ska hans parti fortsätta med att ha samtal kring vägen framåt. 

– Vi ska bjuda in våra medlemmar och ha en demokratisk diskussion kring det. Det finns alltid flera saker att väga in än pengar och det handlar om invånare och individer. Vi måste sätta varje eventuell sparad krona mot de umbäranden som det blir i samhället. Det är det vi ska diskutera framgent. 

V möts i morgon

På övriga två majoritetspartier, Socialdemokraterna och Centerpartiet, låter det som att ett besked från den rödgröna majoriteten kan komma i närtid. 

– Partierna ska sätta sig ned igen och därefter blir det en förhandling eller ett samtal i majoriteten. Det här är ett majoritetsbeslut och det är tre partier som ska säga sitt, men nu har vi fått informationen och varje parti måste göra sitt beslut. Med tanke på datumen som finns om det här eventuellt ska ge någon effekt i år, så finns det att vänta på. Det skulle också lugna ned ovissheten. Det är ingen som tjänar på att det här dras i långbänk. Blir det ingenting så är det bra att hantera det tidigt också. Ingen tjänar på att det här förhalas.

Kan det bli ett besked redan nästa vecka?

– Vi har möte inom Vänsterpartiet i morgon och då ska vi sätta ned foten kring vad vi går till majoriteten med. Sedan handlar det om en ömsedig respekt där vi sätter oss och diskuterar. Det är viktigt, för man kan inte komma med hot i en majoritet. Då finns inget att bygga på senare, men de flesta verkar skynda på det här nu.

Är du rädd för att samarbetet kan spricka om ni är oense i frågan?

– Jag vet inte hur oense vi är, det får visa sig framöver. Men det är klart att när vi bildade majoritet var skolorna en hörnsten i det arbetet. Sedan kom det här upp via BUN och ekonomin är tuff. Men det är tufft att svika löften också. Vi kan ha olika syn på att världsläget ändras, men majoriteten behöver inte brista.

Du som person och ni som parti har satt ganska hög prestige i att inte lägga ned skolor. Kan ni vara kvar i ett samarbete om man kommer fram till det i majoriteten?

– Det är frågan. Jag tycker man ska förtdliga att det är en sak att lägga ned skolor av undervisningsskäl, pedagogiska skäl eller att man inte kan rekrytera. Rent ekonomiska skäl är en sak. Men det är klart jag personligen, som var frontfigur, sitter på ett tungt mandat i skolfrågan tillsammans med en del andra. Blir det så får vi ta svekdebatten och hantera det utifrån det, men vi är ju inte i närheten av det än. 

Beredd att lämna sina uppdrag

I stället är Peter Fjällgård beredd att lämna sina politiska uppdrag.

– Jag kan gå på dagen om man inte värdigt kan stå upp för det man lovat. 

Du är inställd på att skolorna ska vara kvar?

– Ja, det är jag som privatperson. För mig är det en grundsten i samarbetet och jag hade inte satt mig där om jag vetat att vi "kanske" skulle göra det här. Jag är lika tydlig inåt som utåt. Jag kan inte gå till invånarna som röstade på mig och säga att nu är ekonomin så här dålig. Sedan kanske det är tur att inte alla resonerar så, för då skulle det inte bli några politiker kvar. Men jag fick många frågor om det här innan valet och kan bara stå upp för mig. 

Så om majoriteten kommer fram till det här, så lämnar du dina uppdrag?

– Då får vi ta en diskussion i partiet och säger partiet att vi ska gå åt det hållet, då lämnar jag. Jag kan inte gå ut och lova något och sedan inte stå upp för det. Det fixar jag inte.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: