Annons:

Sök

Annons:

Efter chockhöjningen förra året – ännu dyrare matkostnader för Vimmerbys äldre

Ett heldygnsabonnemang på särskilt boende chockhöjdes inför 2023. Nu höjs det med nio procent 2024. Foto: MostPhotos

Efter chockhöjningen förra året – ännu dyrare matkostnader för Vimmerbys äldre

2023 höjdes ett heldygnsabonnemang på särskilt boende med 14 procent. 2024 har det höjts med ytterligare drygt nio procent och kostar nu 4 409 kronor i månaden.
– Allt är fördyrat och matkostnader också, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I slutet av december togs beslut om nya taxor och avgifter inför 2024. Inför 2023 stack höjningen för äldre personer med heldygnsabonnemang på särskilt boende ut ordentligt. 

Då var höjningen 14 procent och man gick från 3 550 kronor per månad till 4 044 kronor. Det beskrevs som en chockhöjning, men sanningen är att höjningen är mycket stor även 2024. 

Nu kommer ett heldygnsabonnemang ligga på 4 409 kronor och höjningen motsvarar nio procent. Per år motsvarar det en höjd matkostnad med 4 380 kronor. Så sent som 2018 låg ett sådant abonnemang på 3 281 kronor. 

I ett heldygnsabonnemang ingår frukost, lunch, kvällsmat och kaffe. 

– Jag tycker att det är mycket, men det är svårt att jämföra och sätta det i kronor för om man skulle ta allt privat genom affärer. I jämförelse tror jag inte att det är speciellt dyrt, men det är tufft. Det är det, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

På två år har man gått från 3 550 kronor i månaden till 4 409 kronor i månaden. Är det rimligt?

– Maten kostar. Både matkostnader och andra omkostnader – allt har blivit fördyrat. Det får man inte några statliga bidrag för och vi måste ta in kostnaderna på ett eller annat sätt. 

Kommer det fortsätta på samma sätt framåt?

– Det här handlar ju om indexhöjningar och vi får beräkna vad det kostar. Allting höjs och det ser vi inte minst när vi handlar själva. 

Desserten blir extraval

Kostnaden för att del av kommunens matdistribution ligger kvar på 69 kronor per portion. Vill man ha dessert tillkommer dock sex kronor ytterligare. Dessert har tidigare ingått. 

Portionerna levereras en gång per vecka och i det ingår inte färska grönsaker eller tillbehör som sylt, rödbetor med mera. 

När det gäller taxorna för måltider vid korttidsboendet är höjningen tolv kronor och heldygnskostnaden är numera 145 kronor. För två år sedan låg det på 116 kronor. 

I heldygnskostnaden ingår frukost, lunch, kvällsmat och kaffe. 

Lunch för pensionärer på kommunens matsalsverksamheter på Granen, Frödala och Solgläntan höjs med sju kronor från 78 till 85 kronor. För övriga gäster, alltså ej pensionärer och exempelvis anhöriga, blir det 100 kronor. Luncher för anhöriga till boende på vård- och omsorgsboende höjs också från 78 till 85 kronor.

Dyrare med kaffe i stadshuset

Lunch för kommunalt anställda inom förskole-, fritids- och skolverksamheten höjs från 76 till 85 kronor. Det kostade 67 kronor för två år sedan.

Måltider vid dagverksamhet höjs från 85 till 95 kronor. Kommunanställda har nog också satt kaffet i halsen över höjningen av kaffeabonnemanget. Det har gått från 380 till 414 kronor i månaden. För sex år sedan låg det på 300 kronor.

För de som jobbar i stadshuset är det något dyrare att fika i år. Bland annat har kaffet blivit två kronor dyrare liksom att äta en hel fralla med ost alternativt charkpålägg eller en finare kaka. Det ligger nu på 20 kronor.

Även taxorna för att konstgräset vid Ceos höjs ordentligt. Att hyra hela Ceos för träning i en timme går från 300 till 375 kronor. För en match på konstgräset är det nya priset 625 kronor per timme i stället för 500 kronor. 

Det finns förstås en mängd andra taxor, men många ändras marginellt eller lämnas oförändrade. De nya taxorna har tagits enigt i politiken. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: