Annons:

Sök

Annons:

Lång väg till förbättring – ”Tar en utredning i taget”

IFO-chefen Michaela Lindh tror att kommunen har ett långvarigt arbete framför sig för att få ordning på arbetsmiljön. Foto: Simon Henriksson

Lång väg till förbättring – ”Tar en utredning i taget”

Före jul larmade fackförbunden om svåra arbetsmiljöproblem inom en arbetsgrupp i socialtjänsten. Nu har kommunen vidtagit ett omfattande arbete – men när situationen är önskvärd går inte att säga.
– Vi kommer att ta det här steg för steg, säger IFO-chefen Michaela Lindh.

Fackförbunden Akademikerförbundet SSR och Vision begärde omedelbara åtgärder genom att upprätta en anmälan om arbetsmiljöproblem i enlighet med arbetsmiljölagen, en så kallad ”6:6a”. Där beskrev man grova och långvariga problem, ifrågasatte arbetsgivarens kompetens och tog upp problem med kränkningar.

Kommunens IFO-chef har formulerat ett svar på anmälan som fackförbunden nu har godkänt. I svaret går Michaela Lindh igenom de åtgärder kommunen kommer att genomföra och det handlar bland annat om täta kontakter och fördjupad samverkan. 

Hur är situationen i den här gruppen idag?

– Jag tänker att det som kommit fram medialt förändrar inte situationen. Det händer saker hela tiden och de fortsätter jobba på med sin verksamhet. Det arbetet som är beskrivit med åtgärder är igång och jag har haft mitt första uppföljningsmöte med skyddsombuden och chefen för enheten. Vi som arbetsgivare idag har en god dialog och samverkan med fackliga parter men det fortfarande finns mycket att göra tillsammans framåt.

Har situationen förändrats sedan begäran lämnades in?

– Utifrån att man lyft på alla stenar så har det förändrats, men det här är ingenting man förändrar i en handvändning. Det har varit en rörig tid under långa perioder och vi kommer nu lyfta på varje sten för att det ska bli så bra som möjligt. Det här är ett arbete som vi måste göra tillsammans och det pågår utredningar som ska slutföras.

 "Det kan ta lång tid"

För närvarande genomförs en kränkningsutredning av en oberoende part. När det är klart kommer även en oberoende arbetsmiljöutredning att tillsättas.

– Vi får ta det här steg för steg och det kommer att hända saker på vägen. Vi tar en utredning i taget och det som pågår nu är en utredning om de kränkningar som påstås i anmälan. De hanteras alltid helt oberoende, jag får ingen information om det annat än att det ska genomföras. När granskningen om själva arbetsmiljön är klar vet jag inte, det kan ta lång tid.

Är det en eller flera kränkningsutredningar som pågår?

– Det kan inte jag svara på, jag får inte ta del av de kränkningar som är rapporterade.

Ser du att de åtgärder som du vidtagit är tillräckliga?

– Min förhoppning är att det ska vara det, sedan får vi se vad den oberoende arbetsmiljöutredningen visar. Vi har gjort riskbedömningar, jag var inne kort i verksamheten i våras och då hade vi ett gott samarbete, men sedan kan det falla tillbaka. Jag hoppas ju att det ska vara tillräckligt. Det är viktigt att man har en nära dialog och att man har ett givande och tagande. Sedan kan man tycka olika, men man ska inte komma på kant med varandra.

Facken är kritiska till att ni inte haft löpande träffar i enlighet med OMSAM under hösten, hur ser du på det?

– Jag vet att de fackliga varit med på FÖSAM (förvaltningsövergripande samverkan) och då har frågor ställts från förvaltningschefen där. Jag tror att det finns lite olika bilder av behoven, men sedan ska vi alltid ha OMSAM (områdesövergripande samverkan). Jag satt inte på den här positionen då och vi kommer att ha OMSAM framöver. För den här gruppen blir det också specifika samtal, vi ska träffas varannan vecka. Händer något emellan så vill jag att man ska plinga mig så det inte blir för stora saker som man måste hantera i efterhand.

Genomgår utbildning

I sin begäran ifrågasatte fackförbunden kompetensen hos ledningen och arbetsgivaren. Den nuvarande chefen genomgår nu en utbildning runt arbetsmiljöfrågan. 

– Jag tänker att som chef är det många delar att ha koll på och samverkan är givetvis viktigt. Finns det svårigheter kring någonting finns jag och så finns också HR-avdelningen. Jag kommer ha den täta dialogen med de fackliga förtroendevalda och kan förhoppningsvis jobba förebyggande istället för att släcka bränder. En av de fackliga företrädarna och chefen genomför en arbetsmiljöutbildning, den har de påbörjat tillsammans. Kunskapen hos kommunen, mig och HR finns för att få en fungerade arbetsmiljö. Sedan tänker jag att alla måste samverka.

När tror du att det finns en fungerande samverkan i enheten igen?

– Det är helt omöjligt att säga. Jag vet inte vad den här utredningen kommer visa. Det är ett tufft jobb och på det här sättet med begäran i enlighet med 6:6a vill man inte ha det. Tittar man i landet och i länet i stort så är det inom barn och familj som det är den tuffaste situationen. Barn och familj upptar den största tiden på IFO-chefsnätverk. Det är mycket som händer i de verksamheterna.

Är du orolig för ytterligare uppsägningar?

– Det är man alltid, kompetensrekrytering och brist på kompetens är en stående punkt inom alla verksamheter inom socialtjänsten idag. Samtidigt som vi vill behålla så många som möjligt så hoppas jag också att människor tar ansvar för sitt eget liv om man inte trivs i det. Vi som arbetsgivare måste göra allt för att man ska trivas.

Fackförbunden har godkänt Michaela Lindhs svar på deras begäran och kommer inte ta ärendet vidare till Arbetsmiljöverket i det här skedet.

Tidigare artiklar hittar du här: 

MEDARBETARNA FLYR – NU SLÅR FACKEN LARM

IFO-chefen om kritiken: ”Vi vidtar de åtgärder som krävs”

FACKEN OM KRISEN: ”VILL HA EN ÖPPEN DIALOG”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: