Håkan Westerback är säkerhetssamordnare i Vimmerby kommun.
Foto: Simon Henriksson
Hat och hot mot förtroendevalda har ökat mycket i hela samhället. Det har förstås funnits en oro, med tanke på hur debatten såg ut senast skolnedläggningar diskuterades, att det kunde aktualiseras nu igen.
– Hot och våld mot förtroendevalda är ett ämne som är ständigt aktuellt. Nu var det, peppar, peppar, väldigt länge sedan vi hade något sådant här. Vi hoppas att den goda dialogen fortsätter och att vi slipper hamna där igen, som vi gjorde i den förra debatten, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare i kommun.
För drygt tio år sedan tog kommunen en policy kring hot mot förtroendevalda. Grunden i den är att så fort en politiker mottar ett hot eller utsätts för våld i sin roll som förtroendevald, så ska det anmälas till just Håkan Westerback.
– Vi polisanmäler sedan alla hot. Det gör vi för att det ska bli likriktat och för att kommunen ska stå som anmälare.
Hellre en gång för mycket
Håkan Westerback ser också hellre att man tar kontakt med honom en gång för mycket.
– Det har tidigare kommit in hot och ibland handlar det ju om hur det någon sagt eller skriver ska tolkas. Men det är bara ni som kan avgöra om ni blivit hotade. Ett hot mot en förtroendevald är ett hot mot demokratin och inget som ska sopas under mattan.
Han gick också igenom några punkter kring hur man som politiker ska agera om man utsätts för hot eller våld. Vid våld ska man direkt fly från gärningspersonen och ringa 112. Innan våldet inträffar ska man vara lugn och försöka deskalera situationen. Man ska också försöka dokumentera så mycket som möjligt i direkt anslutning till händelsen.
– Får man ett samtal, antingen fysiskt eller via telefon, där personen svävar iväg och är väldigt agiterad, så är det lätt man säger saker man inte menar. Ställ då frågan: "Ska jag uppfatta det du sa som ett hot?". Det gör ofta att många lugnar ned sig, säger Håkan Westerback och fortsätter:
– Sedan behöver man inte alltid ha rätt. Har man fått en agiterad person att lugna ned sig, så kanske man inte behöver säga den sista kommentaren. Genom att hålla sig till sakfrågan, så är det också större sannolikhet att motparten gör det. Då övergår det inte i personfrågan och då riskerar man inte att eskalera situationen.
"Se det som en debatt"
Håkan Westerback visade även med sitt kroppspråk hur man kan bidra till att lugna ned en situation.
– Att behålla lugnet är mer effektivt än man kan tro. 2015 när vi hade debatten om skolnedläggningar övergick det i personangrepp. Kan man kväva det här redan i debatten, så slipper det bli personliga påhopp och det är jättebra. Ni politiker är vana att argumentera och se det här som en debatt – innan det går över gränsen.
Policyn kring hot mot förtroendevalda ska inom kort uppdateras.