Annons:

Sök

Annons:

Pensionärsrådet efter beslutet:

Lars-Inge Green, till vänster, är upprörd över beslutet, vilket även Göran Gustafsson med stor sannolikhet är.

Pensionärsrådet efter beslutet: "Politiken verkar inte ha fattat riktigt"

Kommunala pensionärsrådet gick till stenhård attack mot förslaget om förändrat anhörigstöd. Nu har nämnden tagit beslut om det.
– Politiken verkar inte ha fattat det riktigt, säger Lars-Inge Green, som sitter i PRO. 

Annons:

Under torsdagen tog socialnämnden beslut om att gå på förvaltningens förslag kring ett förändrat anhörigstöd. Det innebär att tjänsten som anhörigkonsulent avvecklas från 2025. Nämnden räknar med att spara 580 000 kronor på att plocka bort tjänsten.

Tanken är i stället att bygga upp ett team flera olika professioner. 

– Just som vårt anhörigstöd ser ut har det varit väldigt inriktat på de äldre. Kravet är att vi ska ha det inom LSS och IFO-verksamheten också. Det här teamet ska jobbas fram och ihop under 2024 och professioner från olika håll kommer ingå i detta. I och med den nya socialtjänstlagen kommer många biståndsbeslut att göras digitalt. Det blir en enklare administration runt det och då räknar vi med att biståndshandläggarna ska kunna gå ned och ta över en liten del av det här, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

I förra veckan kritiserade kommunala pensionärsrådet, som består av SPF, RPF, SKPF och PRO, förslaget kraftigt i en intervju med Dagens Vimmerby. Tidigare S-profilen Lars-Inge Green är verksam inom PRO och tar emot nyheten med bestörtning.

– Det är inte roligt. Tyvärr har vi räknat med det. Jag vet inte vad man ska säga riktigt, är han första kommentar när vi når honom. 

Tror många blir bittra

Lars-Inge Green ser en stor risk att det här innebär en fördyring för kommunen. 

– Vi tror att det kommer bli dyrare och vi tror inte att de kommer reda ut det. Men uppenbarligen är tjänstemannastyrt och politiken verkar inte ha fattat riktigt, suckar han. 

Han tror att det här kommer drabba äldre hårt.

– Framför allt de äldre, men även yngre som behöver anhörigstöd. Jag tror att många ideella organisationer kommer känna att man inte får något gehör från kommunen. Den risken är stor. Många olika organisationer lär bli bittra på det här beslutet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: