Annons:

Sök

Annons:

Företag får stororder av regionen – nu inleds storsatsning

Sjukhusområdet i Kalmar är en av många anläggningar som Region Kalmar nu planerar ska få solceller. Foto: MostPhotos

Företag får stororder av regionen – nu inleds storsatsning

I hård konkurrens tog OTM Energi från Holsbybrunn hem Region Kalmars upphandling om solenergi. Planen sträcker sig fram till 2030 och innehåller många satsningar.
– Vi går in som totalentreprenör för Region Kalmars solkraftsanläggningar, berättar Johan Carlsson på OTM Energi.

Annons:

Region Kalmar kommer att storsatsa på solenergi under de kommande åren. Ett partneravtal med OTM Energi har undertecknats.

– Det inkluderar projektering, byggnation, installation och driftsättning på befintliga byggnader och parkeringsytor som Region Kalmar äger. Vi har påbörjat det här nu och suttit med regionen vid två tillfällen och har gjort en tidsplan. Det är givetvis ett jätteavtal för oss och ett bevis på att vi vet vad vi gör, berättar Carlsson.

"Ser lite annorlunda ut" 

Avtalet sträcker sig till 2030 och i dagsläget finns 27 miljoner avsatt i regionens budget. 

– Varje anläggning ska ha en installerad effekt på 1500 kW är planen. Anläggningarna ser lite annorlunda ut, jämför man Vimmerby och Kalmar exempelvis så är det inte samma yta såklart. På vissa ställen kommer det även byggas på parkeringsplatser med laddstationer som också inkluderas i det här avtalet.  

Många tävlade förstås om kontraktet:

– Jag har ingen siffra på hur många som lämnade anbud, men det var väldigt många som räknade. I offentliga upphandlingar är det många som åker vid första gallringen och det ställer höga krav på oss leverantörer. Man ska exempelvis beskriva hur man arbetar med miljöfrågan. Det är många sådana delar som påverkar deras bedömning och där var vi starkast uppenbarligen. 

OTM Energi ligger i Holsbybrunn och är som störst i trakten runt Vetlanda. Företaget har cirka 50 anställda idag.

– Jag har inte hundra koll på tidsramen, men på sikt kan det här givetvis leda till nyanställningar. Det hänger på övrig försäljning också. OTM har påbörjat en omorganisation och vi kommer inrikta oss mycket på offentliga upphandlingar, bostadsrätter, industrier. Framöver siktar vi på hela Småland. Det här visar att vi är på rätt väg och det känns jättespännande.

 "Var det slutar vet vi inte"

Joakim Thunborg är energi- och hållbarhetsstrateg på Region Kalmar.

– Vi har en långsiktig plan till 2030 där vi satsar på energieffektivisering och hållbarhet. Som en del i det vill vi bygga solceller och det finns flera anledningar till det. Dels är det viktigt att regionen som en stor aktör tänker förnybart, dels handlar det om robusthet och dels handlar det om ekonomi. De pengarna vi satsar på solenergi kommer vi få tillbaka inom ett par år.

Målet är att fem procent av regionens årliga energiförbrukning på mastiga 30 000 mWh ska komma från egen produktion.

– När vi bygger nytt har vi alltid med solceller, men nu ska vi även se över vilka möjligheter vi har på befintliga byggnader och vi har kört igång med ett par projekt. Var det slutar vet vi inte.

 "Kör igång rätt hårt"

Två av de inledande projekten är parkeringsytor i Oskarshamn och Kalmar. Byggnader i Högsby och Kalmar är också högaktuella i den initiala fasen av satsningen. 

– Tanken är att vi ska börja med det som är bäst och mest kostnadseffektivt för oss. Parkeringarna blir som en carport fast med solceller och vi tar inte bort några parkeringsytor. Vi kör igång rätt hårt med det här nu och 2025 tror jag att de första anläggningarna är klara. Fram till 2030 tror jag vi kan ha tio anläggningar klara.

Budgeten ligger på 27 miljoner.

– Men den är inte helt låst och på sikt är det här pengar som vi tjänar ihop.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: