Annons:

Sök

Annons:

Så många tjänster försvinner från enheten när nämnden sparar

Två tjänster försvinner från arbetsmarknads- och integrationsenheten. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så många tjänster försvinner från enheten när nämnden sparar

Arbetsmarknads- och integrationsenheten krymper. 4,5 tjänst blir nu 2,5 tjänst. Det ska spara 1,2 miljoner kronor för socialnämnden.
– Vi har inget inflöde av flyktingar och låg arbetslöshet, säger Eva Berglund (S), ordförande i nämnden.

Annons:

Socialnämnden har arbetat med besparingar under lång tid, men i februari 2023 tog man beslut om att inte lägga ned arbetsmarknads- och integrationsenheten. 

– Nej, vi kom fram till att man gör ett så pass värdefullt arbete på enheten. Vi har lyckats minska våra kostnader för försörjningsstöd och många har kommit ut i arbete och studier. Vi tror att det skulle kosta oss mer att lägga ned verksamheten, sa Eva Berglund då. 

Men efter det beslutet har man fortsatt att utreda om det går att minska enheten. Det sker nu. Två tjänster inom enheten, som totalt består av 4,5 tjänst, försvinner nu. Det fattade socialnämnden beslut om vid sitt senaste sammanträde. 

– Vi säger upp två tjänster där. Det är med anledning av att vi inte har något inflöde av flyktingar till Vimmerby längre och att vi peppar, peppar har låg arbetslöshet. Samtidigt har regeringen lagt ett förslag om att Arbetsförmedlingen inte ska hänvisa personer till kommuner längre, utan till privata aktörer, säger Eva Berglund (S), socialnämndens ordförande. 

Sparar 1,2 miljoner

Nämnden var enig och besparingen blir 1,2 miljoner kronor. 

– Det som kommer göras nu, vilket vi fattat beslut om tidigare, är att slå ihop AMI och försörjningsstödet. Det kommer bli en minskning på enheten, men det är utifrån inflöde och behov. Sedan har det att göra med det ekonomiska läget. Vi måste se över våra verksamheter. 

Eva Berglund (S) konstaterar att det här inte är något roligt beslut att ta.

– Att minska antalet tjänster är inget man gör med glädje. Nu hoppas vi att det finns andra ställen där man är i behov av personal och dit man kan bli hänvisad. 

Nämnden har nu tagit många besparingsbeslut och det är inte särskilt många som fortfarande utreds.

– Det här är inget som ger resultat på direkten. Det är inte förrän nästa år det här kommer ge resultat, säger Berglund. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: