Annons:

Sök

Annons:

Här är alla socialnämndens besparingar:

Nu har socialnämnden tagit beslut om besparingar. Eva Berglund (S) är ordförande i socialnämnden. Foto: Simon Henriksson

Här är alla socialnämndens besparingar: "Det här vi tror på"

Utöver utredningen om att gå över till färdigrätter i hemtjänsten tog socialnämnden flera andra besparingar. Totalt har man nu hittat knappt sex av tio miljoner.
– Det är det här vi tror på, säger socialnämndens vice ordförande Lars Sandberg (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Socialnämnden har ett sparkrav på tio miljoner kronor. Tidigare i höstas tog inte särskilt många besparingar, men nu har man kommit lite längre i arbetet. 

Det som är beslutat är att hemtjänsten lämnar sin nuvarande lokal i centrala Södra Vi och flyttar till källaren på Vidala. Det ger en besparing på 90 000 kronor, men inte specifikt för socialnämnden utan för kommunen som helhet. Sedan tidigare har man också tagit beslut om att ta ut en avgift av föräldrar vars barn har blivit placerade. Där har man satt besparingen till 300 000 kronor. 

– Men det vet man inte, det är en möjlig siffra. Det här gäller om man har ekonomiska möjligheter att vara med och betala för sina placerade barn, säger Lars Sandberg (C), vice ordförande i socialnämnden.

Dessutom genomför man en förändring kring organisationen för enheten försörjning samt arbetsmarknads- och integrationsenheten.

– Det ska bli en gemensam enhet. Vi är inte riktigt hundra än på hur det blir lokalmässigt, men man ska finnas inom samma väggar, säger Eva Berglund (S), ordförande i nämnden.

Innebär det färre tjänster?

– Vi effektiviserar med en chefstjänst. Det är en naturlig avgång, då den personen går i pension. Besparingen ger 840 000 kronor. 

Ska få ned antalet placeringar

Den största posten nämnden hoppas ska ge en besparing gäller antalet placeringar av barn och unga. Där räknar man med 4,7 miljoner kronor under nästa år. 

– Det kan räcka med ett eller par ärenden för att plocka bort de här miljonerna. Vi kan inte gå in på hur det ska gå till dock. 

Men tror ni på det?

– Det är faktiskt inte så negativa prognoser nu. Det är inte så negativt som det var för ett, två eller tre år sedan. Sedan precis före sommaren har vi inte haft några nya placeringar och det är inga nya placeringar på gång vad vi vet. Vi kanske har passerat en puckel. Vi har haft uppförsbacke i flera år och nu ser vi att andra kommuner befinner sig i den uppförsbacken, säger Sandberg.

Två tjänster kan försvinna

Därtill ska socialnämnden nu även utreda huruvida man kan byta ut den lagade maten från centralköket mot färdigrätter från butiker. Det ska gälla för äldre med hemtjänst och skulle ge en besparing på 1,5 miljon kronor. HÄR kan du läsa mer om det.

Dessutom riskerar två tjänster inom nuvarande arbetsmarknads- och integrationsenheten att försvinna. 

– Vi har fått personer anvisade från Arbetsförmedlingen dit tidigare och då har vi fått pengar. Nu låter det som att enbart privata aktörer ska få det här uppdraget av Arbetsförmedlingen och då kan vi inte ha hela styrkan kvar, säger Eva Berglund. 

Två tjänster skulle ge en besparing på 1,2 miljoner kronor. 

– SKR (Sveriges kommuner och regioner) är inne och grottar i det här, så frågan är om det kan bli en ändring. Det här ska utredas och så kanske ett beslut kan tas längre fram. 

Hur känner ni för det här?

– Det är definitivt inget man önskar att behöva säga upp personal. Men finns inte arbetsuppgifterna fullt ut, då kan vi inte ha kvar personalen. 

Inget beslut om anhörigstödet

Något beslut om anhörigstödets framtid togs inte på decembermötet i nämnden. Där ser man en möjlig besparing på 580 000 kronor. 

– Oavsett ska det inte försvinna helt. Tanken är i sådana fall att det ska göras om. Vi ser fördelar, om exempelvis någon blir sjuk, att någon annan vet hur man ska göra. 

När kan ett beslut tas där?

– Vi har lämnat det på remiss till Kommunala pensionärsrådet. Det här ska återrapporteras i februari, så beslutet kanske kan komma i mars. 

Nämnden tog också beslut om att utreda möjligheten till att samverka med andra kommuner gällande familjerätten. Där har man tvingats ha mycket hyrpersonal och ser en potentiell besparing på 500 000 kronor. 

– När kunskapen bara finns hos en person är det känsligt.

Totalt har man nu beslutat om besparingar på knappt sex av tio miljoner. 

– Det är inte enkelt att ta beslut. Det är flera remissinstanser inne och det måste stötas och blötas. Man måste vara säker på att det går att genomföra och att det som ger en förbättring för oss inte ger en försämring för en annan del i kommunen. Därför är det bra att det tar tid och att vi utreder och gör konsekvensanalyser.

Nämnden var enig kring besparingsbesluten. 

"Det är bedrövligt"

Socialnämnden har också fått ett tillskott på 8,2 miljoner utifrån demografimodellen. Det innebär att socialen får mer pengar för att antalet äldre ökar i förhållande till antalet barn i förskola och skola.

Av det går drygt tre miljoner kronor till externa placeringar inom LSS. Det rör sig om två placeringar som socialen inte haft täckning för tidigare. 

En miljon kronor går till nattbemanning på en gruppbostad som man inte heller haft råd med och 1,4 miljoner till olika it-system. 

– Det är bedrövligt, men vi måste ha de här systemen, säger Berglund. 

En miljon kronor går också till sjukvårdsmateriel och inkontinenshjälpmedel, 800 000 kronor finansierar en sjukskötersketjänst inom hälso- och sjukvården och knappt en halv miljon till materielkostnader inom äldreomsorgen. En miljon kronor från försörjningsstödet omfördelas också till placeringar av barn och unga. 

– Vi skapar inga nya saker, utan vi försöker täppa till de hål som finns för att minimera underskottet. 

Här var inte nämnden enig. Den samlade oppositionen, bestående av M, KD och SD, ville lägga en större andel på placeringar av barn och unga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: