Klockan tre startade tåget från Folkets park till Källängsparken. På plats fanns LO-hoppborgen och fiskdammen för de yngre samt korven och fikat som LO bjöd på. Årets musikunderhållning stod duon Mats Genfors och Jonas Lindblom för.
Nyblivne socialdemokratiske ordföranden i Vimmerby, David Fernhed var förste talare och genom historiska referenser talade han om parallellerna mellan hur samhället ändrades under den industriella revolutionen och den nuvarande förändringen in i informationssamhället. Digital demokrati, hälsa och utbrändhet, inkomstklyftorna samt möjligheterna att med modern teknik kunna införa sex timmars arbetsdag.
Ett viktigt EU-val
Simon Josefsson, SSU-ordförande i Kalmar län, poängterade vikten av att få människor att rösta i EU-valet i sommar. Han oroades av att parlamentet annars kan få en stark slagsida åt höger. Han nämnde även attacken mot Vänsterpartiets och Miljöpartiets möte i Gubbängen och att demokratin måste försvaras.
Kommunalrådet Helen Nilssons tal handlade till stor del om svenska privatiseringar och avregleringar och vad det inneburit för skolor, järnvägsnätet, apoteken och elnätet.
”Digital demokratisering”
Vår tidning mötte David Fernhed och passade på att ställa några frågor, exempelvis om vad han anser är den viktigaste frågan för Vimmerby och norra länet just nu.
– Det är svårt att bara ta en fråga men jag pendlade ett tag till Linköping, så järnvägen... Den är jävligt viktig. Man tänker kanske inte på det men den är som ett nav i inlandet här även neråt i länet. Den är viktig. I längre perspektiv är den jätteviktig.
Du talade även om ”digital demokratisering”. Kan du berätta mer om dina tankar?
– Ja, jag läser en del om beslutsfattande. Vi har ju ett inflytande som människor i samhället. Vad jag är rädd för är om man låter beslutsfattandet tas fram efter att man lagt in en massa data och sedan räknar en artificiell intelligens ut vad den bästa lösningen borde vara. Jag är lite rädd att vi kanske lutar oss tillbaka och låter AI:n göra jobbet. Jag vill inte på något sätt låta konspiratorisk, för det är farligt, men vi måste måste ha inflytande. Vi är medborgare och vem bestämmer var det ska satsas?
– Sedan tycker jag det är ett bekymmer att aktörer från USA får en särställning i Sverige. Facebook, Google med flera. Vad händer med informationen de samlar in om oss, vet vi det egentligen? Många ungdomar är ute sexton – arton timmar på sociala plattformar. De lägger ju sina liv i händerna på de här bolagen. Vad händer med deras data som lagras och räcker dataskyddsförordningen GDPR i EU för att skydda mot att data sprids?
Slutligen, vad tycker du om årets första majtåg i Vimmerby?
– Jag tycker det har varit fantastiskt. 125 personer räknade vi till i parken och bra tryck i tåget. Kul att Mats Genfors och Jonas Lindblom var här och spelade. Det var riktigt bra tycker jag.
Stefan Härnström