Annons:

Sök

Annons:

S:

David Fernhed gör nu SD:s trollfabriker till en kommunal angelägenhet. Foto: Stefan Härnström

S: "Har SD Vimmerby finansierat trollfabriker med skattemedel?"

Kalla Faktas avslöjande om att Sverigedemokraterna genom sin kommunikationsavdelning driver en så kallad trollfabrik har väckt reaktioner. Nu vill S i Vimmerby veta om skattebetalare här finansierat trollfabrikerna.

Annons:

TV4 har genom Kalla Fakta infilitrerat Sverigedemokraterna med dold kamera och säger sig kunna visa hur partiet försöker manipulera unga väljares åsikter. Kalla Faktas avslöjande om att SD bedriver en så kallad trollfabrik har väckt starka reaktioner runt om i Sverige. 

Statsminister Ulf Kristersson (M) har kallat uppgifterna mycket allvarliga och sagt att hans samarbetsparti "måste reda ut detta" och även Ebba Busch (KD) har varit kritisk. SD själva slår tillbaka och partiledaren Jimmie Åkesson har anklagat Kalla Fakta för att detta är en påverkansoperation. 

Jimmie Åkesson anklagat för påverkansoperation och sagt att man inte skäms. Nu blir det en fråga även lokalt i Vimmerby kommun. S-politikern David Fernhed har lämnat in en interpellation till Sverigedemokraternas gruppledare Jimmie Rödin "angående finansiering av trollfabriker med skattemedel från Vimmerby kommun". 

Ställer frågor

Han skriver att det inte råder några oklarheter kring att Sverigedemokraterna är inblandade och finansierar verksamheten.

"Enligt Sverigedemokraternas stadgar ska er kommunföreningen avsätta 25 procent av partistödet ni erhåller från Vimmerby kommun till er riksorganisation med säte i Stockholm. 2022 erhöll ni 61 296 kronor i partistöd och skickade enligt er egen redovisning vidare 10 421 kronor av Vimmerbys skattemedel direkt till Stockholm", skriver David Fernhed. 

Nu får SD ett partistöd på 71 362 kronor i kommunen. Fernhed undrar nu hur mycket av 2024 års partistöd som kommer att skickas vidare till riksorganisationen. 

"Hur mycket av tidigare utbetalda partistöd från Vimmerby kommun har gått till att finansiera Sverigedemokraternas trollfabriker?", undrar Fernhed i sin interpellation.

Den lär besvaras av SD:s Jimmy Rödin på kommande fullmäktigesammanträde. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: