Intresset var stort när förtidsröstningen till EU-valet inleddes i Plenisalen på onsdagen. Foto: Leif Larsson
Valet till Europaparlamentet har länge kallats "Det bortglömda valet". Varför är oklart. Inser inte svenskarna hur mycket makt över vardagen som ligger i EU:s händer?
Klart är i alla fall att valdeltagandet i Vimmerby kommun var 50,5 procent 2019. Det var några procentenheter lägre än för riket totalt. Något man förstås vill ändra på i årets val.
– Varje person som går och röstar på det parti man tycker är bäst gällande EU-frågor, bidrar till att manifestera demokratin. Att valdeltagandet är så lågt är ett bekymmer och vi behöver ha upp valdeltagandet även för EU-valet, säger Leif Larsson, ordförande i valnämnden i Vimmerby kommun.
Under onsdagen öppnade förtidsröstningen i Plenisalen och inledningsvis var intresset stort.
– Det var kö första timmen och full fart från början.
Stort intresse
Det var en markant ökning mot 2019, menar han.
– Vi hade inte bilden av att det var på det här sättet förra gången, men jag tror det beror att folk som vet vad de ska rösta på gärna gör det nu i början. Valdagen är ingen perfekt valdag för svenska förhållanden. Det är försommar, studenttider och har precis varit nationaldag. Folk har mycket annat just då, men det är glädjande med ett stort intresse.
Hur jobbar ni för att öka intresset?
– Primärt är det valmyndigheten och de har mer resurser till det här valet. Det märks på deras information kring valet. Vi har också inriktat vår information mer mot sociala medier än tidigare här.
Många jobbar med valet
Likheterna med de nationella valen är stora.
– Rutinerna för oss är samma, men vi har längre öppet på valdagen. Vi har i övrigt samma öppettider i vallokalen och förtidsröstningen är öppen varje dag fram till med valdagen den 9 juni.
Hur många jobbar med valet?
– Allt som allt är vi nog 140 personer med valnämnden inkluderad.