I det senaste Europaparlamentsvalet 2019 var valdeltagandet i Vimmerby kommun 50,5 procent. Det var flera procentenheter lägre än för riket totalt sett.
Det är något man vill ändra på och därför lägger kommunen i år extra krut på valet.
– Vi har lagt upp arbetet lite annorlunda och lagt extra energi på att få folk att rösta. Vi låg under riksgenomsnittet i föregående val och det vill vi öka. Målet är att få alla att rösta, men vi vill i alla fall öka och nå upp till riksgenomsnittet. Då ska vi öka med minst fem procentenheter. Vi har sett att intresset ökat efterhand sedan vi blev medlemmar och nu vill vi hänga med på den ökningen. Vi har gått ut med mer information och annonserat om det i medier och sociala medier. Det är vårt sätt att försöka och vi har diskuterat vikten av att rösta sedan EU-valet 2019. Vi var inte nöjda med att hälften inte röstar, men vi kan inte tvinga någon till vallokalen, säger Leif Larsson (C), ordförande i valnämnden.
Inför det här valet har man jobbat mycket med tillgänglighet ur flera aspekter. Förtidsröstningen, som har mer frikostiga öppettider det här valet, är en del i det. Redan den 22 maj öppnade förtidsröstningen och det går att förtidsrösta hela vägen in till valdagen.
– I år har vi haft en del förmiddagar och eftermiddagar. Nästa vecka har vi också tre kvällstider och vi har även öppnat för förtidsröstning vid våra biblioteksfilialer i Storebro och Södra Vi, berättar Anna Olausson, administratör på kommunen.
Budget på 1,2 miljoner
Utöver det finns även ambulerande röstmottagare för den som av något skäl inte själv kan ta sig till en vallokal. Då kommer valarbetarna ut till personen och har med sig kuvert och valsedlar.
Totalt sett är cirka 120 personer engagerade kring EU-valet i kommunen och budgeten är på 1 214 000 kronor.
– Då får vi statsbidrag på 489 000 kronor och lägger 725 000 kronor i egna medel för att genomföra och organisera valet, säger Leif Larsson.
Totalt är drygt 12 000 personer röstberättigade i kommunen. Av dessa var det 585 som redan röstat vid torsdag förmiddag den 30 maj.
– Valhemligheten är helt avgörande för tilltron till valsystemet. Vi får många frågor kring hur man kan vara säker på att kuvertet inte sprättas upp, men röstkort och valkuvert separeras i vallokalen och förtidsrösterna blandas med alla andra röster från valdistriktet. Det är ett helt säkert system, säger Leif Larsson.
Fram till den 9 juni finns också möjligheten att ångerrösta, om man nu av någon orsak ändrat sig sedan man lämnade in sin förtidsröst. Sverige har totalt 21 platser i EU-parlamentet som består av 720 ledamöter. 27 länder är medlemmar av EU och går därmed till val den 9 juni. Totalt är det cirka 400 miljoner som har rösträtt i EU-valet.